Specifieke fobie

 

 

Graag een verre reis maken, maar iets houd je tegen?
Vermijd je het circus, verjaardagsfeestjes en zelfs balonnen?
Graag zelf een pleister op kunnen plakken?

 

 

De behandelingen van Psycholoog Nederland worden vanuit de basis verzekering vergoed.
Bel ons op 0356315980 om een intake in te plannen bij één van onze psychologen.

 

Wat is een fobie?

Sommige mensen kunnen een angst ervaren voor een specifiek object of situatie, zonder dat er sprake is van een reëel gevaar. Wanneer de angst dermate ernstig is dat het je belemmert in je dagelijks leven, is er sprake van een specifieke fobie. Er worden vier verschillende typen fobieën onderscheiden:

  • Diertype; angst voor bepaalde dieren. Veel voorkomende fobieën hierbij zijn de spinnenfobie en hondenfobie.

  • Natuurtype; angst voor natuurlijke verschijnselen, zoals angst voor storm of bliksem. Watervrees is hier een voorbeeld van

  • Bloed- injectie- en verwondingtype; de angst voor bepaalde medische ingrepen. Veel voorkomende fobieën zijn bloedfobie en tandartsfobie.

  • Situationeel type; angst voor specifieke situaties. Voorbeelden hiervan zijn hoogtevrees, vliegangst, claustrofobie, angst om auto te rijden en emetofobie (angst om over te geven).

    Bel ons op 0356315980 om een intake in te plannen. 

     

Behandeling

De meest effectieve behandeling voor fobieen is exposure in vivo gecombineerd met cognitieve gedragstherapie. Stapje voor stapje word je dan blootgesteld aan het gevreesde object. Je gevoel moet "leren door ervaring" dat het lang niet zo eng is als het lijkt. Ook wordt er op zoek gegaan naar irrationele overtuigingen. Het kan zijn dat je ideen/overtuigingen over het object of de situatie hebt, die eigenlijk niet blijken te kloppen.Daarnaast gebruiken wij oplossingsgerichte therapie. Dat houdt in dat we uw eigen krachten, ideen en oplossingen gaan aanwenden in het herstelproces.

Lees hier het gehele behandelaanbod van Psycholoog Nederland
Waar kan je terecht? Onze locaties