Ziektevrees

Hypochondrie is letterlijk ‘ziektevrees’. Mensen met hypochondrie ervaren constant de angst dat ze een ernstige ziekte hebben, ondanks dat dit door onderzoek wordt uitgesloten. Ze hebben een preoccupatie met deze ernstige ziekte(s), die gebaseerd is op een onjuiste interpretatie van lichamelijke klachten. Wanneer ze wel zijn gediagnosticeerd met een (lichte) ziekte, wordt deze als ernstiger geïnterpreteerd dan dat het daadwerkelijk is.


of bel 085-0645864 om een intake in te plannen.

Symptomen van ziektevrees

Veelvoorkomende ziektes waar mensen met hypochondrie bang voor zijn, zijn:

  • hartklachten (wanneer hartkloppingen en een drukkend gevoel op de borst worden gevoeld)
  • hersenbloeding of kanker (wanneer duizeligheid en/of vreemde ijle gevoelens in het hoofd worden gevoeld)
  • buik of maagziekte of kanker (wanneer misselijkheid met soms braken wordt gevoeld)
  • verlamming of zenuwziekte (wanneer vreemde tintelingen of verdovende gevoelens in de benen of elders worden gevoeld).

Het gevolg van de angst is dat de persoon gepreoccupeerd raakt met het lichaamsdeel waarvan zij denken dat ze daar een ernstige ziekte hebben. Dit kan er echter voor zorgen dat de lichamelijke sensaties die ze daar voelen juist toenemen. Wanneer je bijvoorbeeld constant op je hoofd voelt of daar een rare bobbel zit, zal deze misschien wel vanzelf ontstaan door het vele aanraken. Op die manier lokken ze zelf onregelmatigheden in het lichaam uit, waardoor de angst weer toeneemt.

Personen met hypochondrie blijven angstig, ondanks dat ze vele malen gerust gesteld zijn door een arts. Sommige mensen durven helemaal niet naar een arts, uit angst dat hun vermoeden waarheid blijkt. Anderen brengen wekelijks een bezoek aan de huisarts, waarna ze slechts voor een beperkte tijd gerust gesteld zijn. Via veelvuldig onderzoek proberen ze koste wat kost bewijs te krijgen voor een ernstige ziekte. Zij geloven dat zij de ernstige ziekte hebben, maar dat de arts hier simpelweg niet genoeg onderzoek voor heeft gedaan.

Behandeling voor ziektevrees

Psycholoog Nederland hanteert een protocol dat speciaal voor hypochondrie is ontwikkeld Daarnaast gebruikt Psycholoog Nederland oplossingsgerichte therapie. Dat houdt in dat we je eigen krachten, ideeën en oplossingen gaan aanwenden in het herstelproces.

Onze locaties en psychologen

Wil je snel geholpen worden? Bel 0850645864 om een intake in te plannen.
Selecteer een locatie waar je geholpen wil worden.

Neem contact met ons op


Wil je snel geholpen worden? Vul het formulier in of bel ons op 0850645864  om een intake in te plannen. Psycholoog Nederland biedt ook veilige & persoonlijke zorg op afstand. 

"*" geeft vereiste velden aan

Toegestane bestandstypen: doc, docx, pdf, Max. bestandsgrootte: 64 MB.
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.