Hypochondrie

Hypochondrie is letterlijk ‘ziektevrees.’ Mensen met hypochondrie ervaren constant de angst dat ze een ernstige ziekte hebben, ook als dit door onderzoek wordt uitgesloten. Ze hebben een preoccupatie met deze ernstige ziekte(s), die gebaseerd is op een onjuiste interpretatie van lichamelijke klachten. Wanneer ze wel zijn gediagnosticeerd met een (lichte) ziekte, wordt deze als ernstiger geïnterpreteerd dan het daadwerkelijk is. 


Herken jij jezelf in bovenstaande? Dan helpen we je bij Psycholoog Nederland graag om met je hypochondrie beter om te gaan. 

of bel 085-0645864 om een intake in te plannen.

Symptomen van hypochondrie

Veelvoorkomende ziektes waar hypochonders bang voor zijn, zijn: 

  • hartklachten (wanneer hartkloppingen en een drukkend gevoel op de borst worden gevoeld) 
  • hersenbloeding of kanker (wanneer duizeligheid en/of vreemde ijle gevoelens in het hoofd worden gevoeld) 
  • buik- of maagziekte of kanker (wanneer misselijkheid met soms braken wordt gevoeld) 
  • verlamming of zenuwziekte (wanneer vreemde tintelingen of verdovende gevoelens in de benen of elders worden gevoeld). 

Het gevolg van de angst is dat de persoon gepreoccupeerd raakt met het lichaamsdeel waarvan zij denken dat ze daar een ernstige ziekte hebben. Dit kan er echter voor zorgen dat de lichamelijke sensaties die ze daar voelen juist toenemen. Wanneer je bijvoorbeeld constant op je hoofd voelt of daar een rare bobbel zit, zal deze misschien wel vanzelf ontstaan door het vele aanraken. Op die manier lokken ze zelf onregelmatigheden in het lichaam uit, waardoor de angst weer toeneemt. Zo blijven ze in een vicieuze cirkel van hypochondrie. 

Personen met ziektevrees blijven angstig, ondanks dat ze vele malen gerustgesteld zijn door een arts. Sommige mensen durven helemaal niet naar een arts, uit angst dat hun vermoeden waarheid blijkt. Anderen brengen wekelijks een bezoek aan de huisarts, waarna ze slechts voor een beperkte tijd gerustgesteld zijn. Via veelvuldig onderzoek proberen ze koste wat kost bewijs te krijgen voor een ernstige ziekte. Zij geloven dat zij de ernstige ziekte hebben, maar dat de arts hier simpelweg niet genoeg onderzoek voor heeft gedaan. Dit is een typisch symptoom van hypochondrie. 

Behandeling van hypochondrie

Psycholoog Nederland hanteert een protocol dat speciaal voor hypochondrie is ontwikkeld. Daarnaast gebruikt Psycholoog Nederland oplossingsgerichte therapie. Dat houdt in dat we je eigen krachten, ideeën en oplossingen gaan aanwenden in het herstelproces. Deze therapie tegen hypochondrie helpt je om beter met je angst voor ziektes om te gaan. 

Wil je je hypochondrie overwinnen? Wij helpen graag

Als hypochonder kun je veel last hebben van stress en onrustige gevoelens, waardoor je niet lekker in je vel komt te zitten. Wil je leren hoe je van je hypochondrie afkomt en hoe je beter met die ziektevrees om kunt gaan? Dan helpen onze psychologen je graag. We streven ernaar om geen wachtlijsten te hebben, zodat we je snel kunnen helpen. Daarnaast worden onze behandelingen in de meeste gevallen vergoed door de verzekering. Neem contact met ons op en we gaan snel met je in gesprek! 

Onze locaties en psychologen

Wil je snel geholpen worden? Bel 0850645864 om een intake in te plannen.
Selecteer een locatie waar je geholpen wil worden.

Neem contact met ons op


Wil je snel geholpen worden? Vul het formulier in of bel ons op 0850645864  om een intake in te plannen. Psycholoog Nederland biedt ook veilige & persoonlijke zorg op afstand. 

"*" geeft vereiste velden aan

Toegestane bestandstypen: doc, docx, pdf, Max. bestandsgrootte: 64 MB.
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.