Last van een depressie?

Last van een depressie?

Als men zich na een langere periode niet over gevoelens van ernstige somberheid kan zetten, is er sprake van een depressie. Met deze meest voorkomende psychiatrische ziekte wordt bijna een op de vijf mensen geconfronteerd. Zowel jong als oud, want de aandoening is van alle leeftijden.

Over het algemeen geneest een depressie na enkele maanden. Bij tien tot twintig procent van de patiënten ontwikkelt een depressie zich tot een meer chronische vorm, die lang kan aanslepen.

 

Symptomen van een depressie

De symptomen van een depressie kunnen variëren, onderstaande zijn de meest voorkomende:

Lichamelijke symptomen

Op lichamelijk vlak uit een depressie zich door geremdheid:

  • het rendement bij inspanningen wordt minder;
  • men is sneller vermoeid;
  • de eetlust neemt af of juist toe;
  • het slaappatroon verandert (slecht slapen of moeilijk uit bed kunnen);
  • er is minder behoefte aan seks.

Soms kan een depressie ook de oorzaak zijn van vage, onverklaarbare klachten, zoals duizeligheid, hoofd-, buik- of rugpijn.


Psychische symptomen

De psychische gevolgen verwoordt de patiënt meestal als: ‘Ik kan niet meer, ik zit in de put’.

Betrokkene:

  • is zijn zelfwaardering en de structuur in zijn leven kwijt;
  • koestert een negatief zelfbeeld;
  • kan zich moeilijker concentreren;
  • wordt overvallen door angst, besluiteloosheid en onzekerheid.

Over hoe een depressie precies ontstaat, zijn de meningen verschillend. De oorzaak ligt vaak in een combinatie van genen en omgeving. Via je genen kun je een genetische kwetsbaarheid voor depressie hebben geërfd van één of beide van je ouders. Dat wil niet zeggen dat zich definitief een depressie zal ontwikkelen, maar in combinatie met nare gebeurtenissen of problemen in je leven heb je daar een grotere kans op dan mensen die deze kwetsbaarheid niet hebben.

Therapie voor een depressie

Er zijn veel verschillende behandelingen voor een depressie mogelijk. De meest effectieve behandeling is cognitieve gedragstherapie voor depressieve stoornissen. De psychologen gaan dan samen met jou je gedachten en gevoelens onderzoeken. Mogelijk zijn er gedachten die te negatief zijn en niet geheel op waarheid berusten. Deze gaan wij uitdagen en vervolgens alternatieve verklaringen ervoor in de plaats zetten.

Ook vinden er gedragsmatige interventies plaats. Vaak heeft men ook te weinig energie om iets te ondernemen. Deze prikkels hebben wij wel nodig om een neerwaartse spiraal te doorbreken. Wij gaan bepaalde activiteiten langszaam weer opbouwen.

Tevens gebruiken wij oplossingsgerichte therapie. Dat houdt in dat we uw eigen krachten, ideen en oplossingen gaan aanwenden in het herstelproces. Al onze psychologen hebben de basis om een depressieve stoornis te behandelen. Sommige kunnen mogelijk andere protocollen inzetten die beter bij jou aansluiten; zoals ACT, EMDR en/of mindfulness oefeningen.

Onze locaties en psychologen

Wil je snel geholpen worden? Bel 0850645864 om een intake in te plannen.
Selecteer een locatie waar je geholpen wil worden.

Neem contact met ons op


Wil je snel geholpen worden? Vul het formulier in of bel ons op 0850645864  om een intake in te plannen. Psycholoog Nederland biedt ook veilige & persoonlijke zorg op afstand. 

"*" geeft vereiste velden aan

Toegestane bestandstypen: doc, docx, pdf, Max. bestandsgrootte: 64 MB.
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.