Wat is assertiviteit?

Assertiviteit zou u kunnen omschrijven als: in staat zijn om op een rustige en zelfverzekerde wijze voor zelf op te komen en daarbij de ander in zijn waarde te laten en niet nodeloos te kwetsen.

meer informatie

Inhoud training

Onderwerpen die aan bod komen: Uw mening geven, grenzen leren stellen, durven weigeren, kritiek uiten en ontvangen, onderhandelen, emoties uiten, uitdagen negatieve gedachten, eigenwaarde verhogen.

meer informatie

Locaties en Data

U kunt de assertiviteitstraining op verschillende locaties volgen. In Amsterdam, Utrecht, Den Haag, Rotterdam en in het Gooi. De locaties zijn allen goed bereikbaar met eigen en openbaar vervoer.

meer informatie

De investering

De uitgebreide assertiviteitstraining van Psycholoog Nederland kan worden aangevuld met 3 extra individuele coachingsessies. Hierdoor kunt u zelf de intensiteit en investering van de training bepalen.

meer informatie

Inhoud Assertiviteitstraining

 

 

Het voordeel van een psycholoog als coach is dat de training nog iets dieper tot de kern komt. Met onze kennis en kunde worden obstakels oplossingsgericht uit de weg geruimd.

 
Wij bieden twee trainingen aan. Beiden zijn qua inhoud en opbouw hetzelfde.
De avondtraining bestaat uit 8 bijeenkomsten en de dagtraining uit 4 dagdelen.
 
- Telefonische/Skype intake - Formuleren doelenplan
- Keuze uit: Vierdaagse training of de avondtraining verspreid over 3 maanden
- Een telefonisch coachkwartier tussen elke bijeenkomst
- Individueel mailcontact over voortgang en obstakels
- Eén coachkwartier die 5 maanden na de training plaatsvindt. Is het doelenplan gerealiseerd en hoe nu verder?
- Optioneel: 3 individuele coachingsessies van een psycholoog
 
 
 

De assertiviteitstrainingen van Psycholoog Nederland zijn praktisch, persoonlijk en doelgericht. Gedurende 4 dagen of 8 bijeenkomsten leert men verschillende assertieve vaardigheden zoals; gevoel uiten, kritiek geven en ontvangen, weigeren, leren onderhandelen, waardering geven en ontvangen, emoties uiten, de ruimte innemen, positiever zelfbeeld creeeren, mening geven, negatieve gedachten uitdagen en grenzen stellen. U bepaald zelf waar u de focus op wilt leggen. Werk of privé-gerelateerd. Of beiden!

Ieder heeft tijdens de training zijn of haar eigen doel. Psycholoog Nederland houdt hier juist rekening mee.

 

Follow-up coaching sessie

De assertieve vaardigheden die u tijdens de training leert, moeten op den duur deel van uzelf gaan worden. Om ervoor te zorgen dat u zichzelf ook na de training blijft uitdagen, bieden wij standaard 5 maanden na de training een follow-up coachingsessie aan. We onderzoeken dan of de individuele doelen behaald zijn en er wordt samen bekeken hoe de concrete vervolgstappen eruit komen te zien. Tevens is er voor aanvang van de training een intake zodat de psycholoog precies weet op welke wijze de deelnemers het beste uit zichzelf kunnen halen.

individueel coachkwartier

De gehele training wordt gegeven door een psycholoog die standaard tussen de bijeenkomsten door persoonlijk contact met de deelnemers onderhoudt. Dit gebeurt aan de hand van "het coachkwartier". Via een online reserveringssysteem ziet men verschillende data met blokken van 15 minuten. Men laat zijn of haar naam en telefoonnummer achter. De psycholoog belt dan op het gekozen tijdstip op.

Inhoud coachkwartier

TIjdens de coachingsessies worden mogelijke uitdagingen en obstakels besproken. Dat gebeurt aan de hand van oplossingsgerichte cognitieve coaching! De deelnemer kan dieper op individuele probleemstellingen en voorbeelden ingaan. Tevens kan de coachingsessie gaan over aanverwante zaken die met een assertieve houding beter zullen verlopen.

 

Extra optie: 3 individuele coachingsessies

Indien men graag nog meer individuele begeleiding wilt ontvangen, dan is er ook de mogelijkheid om 3 extra individuele coachingsessies van 45 minuten aan te vragen. Via een online reserveringssysteem kan men zelf de data en tijden uitkiezen voor de individuele coachingsessies.

 
  • Oplossingsgerichte therapie (solution focused therapy) neemt de situatie zoals de cliënt die zich wenst, als uitgangspunt en doel van de behandeling. Er wordt gezocht naar kleine, haalbare stappen die gemaakt kunnen worden om die situatie te bereiken. Daarbij wordt er van uit gegaan dat men in principe over voldoende kennis, kracht en vaardigheden beschikt om zijn gewenste situatie te bereiken, maar deze nog niet of niet voldoende toepast.
  • Cognitieve therapie: men onderzoekt welke gedachten ten grondslag liggen aan het gevoel. Deze gedachten worden vervolgens onder de loep genomen om te bekijken of ze logisch, waar en helpend zijn. Daar waar het relevant lijkt, wordt uitgezocht welke minder negatieve manier van denken beter past.
 
Mogelijke onderwerpen tijdens een coaching sessie:

Effectief communiceren en (samen)werken
Persoonlijke kwaliteiten, valkuilen en uitdagingen
Omgaan met werkdruk en stress
Tijd- en takenmanagement
Bevorderen van assertiviteit en zelfvertrouwen
Relatie en gezin, scheiding- en opvoedingsvraagstukken
Gezonde levensstijl, omgaan met ziekte en beperkingen
Work life balans
Leren ontspannen
Herkennen en veranderen van negatieve patronen
Zingeving, persoonlijke waarden en keuzes

De assertiviteitstrainingen is er voor iedereen die zijn grenzen beter aan wilt geven en de ruimte in wilt nemen

De training is bij uitstek geschikt voor deelnemers die zich herkennen in één of meer van onderstaande punten.

Door de aanwezigheid van angst bemerk je een belemmering in je sociale gedrag.
Je wilt experimenteren met andere vormen van gedrag.
Je hebt moeite om op de juiste momenten je doelen te realiseren.
Je wilt je zelfvertrouwen en persoonlijkheid vergroten.
Je vindt het belang van een ander vaak belangrijker dan je eigen belang.

 

Elke bijeenkomst heeft een mix van theorie en rollenspellen. Men kan de rollenspellen zien als "zwemmen in het pierenbadje". De deelnemers krijgen de tools in handen om door de weeks "het diepe" in te gaan. Iedereen is anders, daarom weten de psychologen als geen ander dat elk persoon zijn eigen zwembad uitkiest en ook bepaald hoe diep hij of zij wilt gaan. De psychologen proberen de deelnemers uit te dagen om zijn of haar grenzen te verleggen en iets dieper te gaan. Door de individuele coaching tussen de bijeenkomsten door is dit goed mogelijk.

Na afloop bent u beter in staat om voor uzelf op te komen (en de ander in zijn waarde te laten). U krijgt meer kleur voor uw omgeving.