Wat is assertiviteit?

Assertiviteit zou u kunnen omschrijven als: in staat zijn om op een rustige en zelfverzekerde wijze voor zelf op te komen en daarbij de ander in zijn waarde te laten en niet nodeloos te kwetsen.

meer informatie

Inhoud training

Onderwerpen die aan bod komen: Uw mening geven, grenzen leren stellen, durven weigeren, kritiek uiten en ontvangen, onderhandelen, emoties uiten, uitdagen negatieve gedachten, eigenwaarde verhogen.

meer informatie

Locaties en Data

U kunt de assertiviteitstraining op verschillende locaties volgen. In Amsterdam, Utrecht, Den Haag, Rotterdam en in het Gooi. De locaties zijn allen goed bereikbaar met eigen en openbaar vervoer.

meer informatie

De investering

De uitgebreide assertiviteitstraining van Psycholoog Nederland kan worden aangevuld met 3 extra individuele coachingsessies. Hierdoor kunt u zelf de intensiteit en investering van de training bepalen.

meer informatie

 •  

  Wat is assertiviteit?

   

  Assertiviteit zou je kunnen omschrijven als: in staat zijn om op een rustige en zelfverzekerde wijze voor jezelf op te komen en daarbij de ander in zijn waarde te laten en niet nodeloos te kwetsen.

  Sub-assertief (of niet-assertief) gedrag
  Je houdt teveel rekening met anderen en te weinig met jezelf. Mensen die onvoldoende assertief zijn nemen vaak te weinig plek in, doen alsof ze zelf geen behoeften hebben en offeren zich te vaak op. Hierdoor kan het zijn dat ze het gevoel krijgen geen controle meer te hebben over hun eigen leven. Als reactie hierop kan men negatief over zichzelf gaan denken, wat weer kan leiden tot somberheid en psychische klachten.

  Agressief gedrag
  Je houdt alleen maar rekening met jezelf en te weinig met anderen. Je loopt daarbij natuurlijk de kans, een ander voor het hoofd te stoten. Dit komt niet ten goede van het aangaan en onderhouden van relaties.

  Het zal duidelijk zijn, dat als je “nee” zegt op een verzoek van iemand, je die ander teleur stelt. Dat doe je om je eigen grenzen aan te geven en niet om die ander met opzet dwars te zitten. Veel zal dus ook afhangen van de manier waarop je “nee” zegt. Bij assertiviteit geldt ook, dat het de toon is die de muziek maakt.

  Tussen deze twee uitersten ligt de gulden middenweg van de assertiviteit. 
  Het is een hele kunst om voor jezelf op te komen en de ander in zijn waarde te laten. Als je dat maar enigszins in de vingers gaat krijgen, gaat er een wereld voor je open. Voor je omgeving is dat soms wel even wennen, maar de praktijk leert, dat de meeste mensen het leuker vinden om met assertieve mensen om te gaan dan met personen, die altijd op alles “ja en amen” zeggen. Je krijgt meer kleur voor je omgeving, als je je uitspreekt en een mening hebt.

  Ga samen met Psycholoog Nederland de uitdaging aan om op zoek te gaan naar de assertieve houding die het beste bij jou past!