Vergoedingen 2024
Alles wat je moet weten.

Om je wat duidelijkheid te verschaffen over vergoedingen, eigen bijdrages en welke verzekering het beste bij je past, hebben we hier alles voor je op een rijtje gezet. 

Vergoedingen

Ongecontracteerde zorg

Psycholoog Nederland wil iedereen goede, gelijke zorg kunnen verlenen. Hierom kiezen wij ervoor geen contracten met zorgverzekeraars aan te gaan. Dit betekent dat de vergoeding afhankelijk is van de polisvoorwaarden van jouw zorgverzekering.

Heb je een zuivere restitutiepolis, dan betaal je geen eigen bijdrage, omdat wij alle kosten direct bij je zorgverzekering kunnen indienen. Bij een naturapolis of combinatiepolis is dit anders. Hier vergoedt de zorgverzekeraar niet alle kosten en betaal je een eigen bijdrage. 

Eigen risico

In de zorg heeft iedereen per jaar bij zijn zorgverzekering een wettelijk verplicht eigen risico. Dat is standaard € 385. Voor alle zorg (met uitzonderingen van huisartsbezoeken, bevalling, verloskundige zorg en kraamhulp) geldt altijd een eigen risico, zo ook voor Geestelijke Gezondheidszorg (GGZ).

Bij veel zorgverzekeraars kun je het eigen risico in termijnen betalen. Neem daarvoor contact op met je zorgverzekeraar.

Toestemming

Er zijn zorgverzekeraars waarbij je eerst toestemming moet vragen voordat je bij ons in behandeling kan, of waar je na een bepaald aantal sessies opnieuw toestemming moet vragen. Je moet dan bijvoorbeeld je persoonlijke behandelplan en een offerte van het traject aanleveren.

Hierdoor kan het langer duren voordat je met een behandeltraject verder kan. Hiernaast kunnen wij niet inschatten of je zorgverzekering toestemming geeft. Neem hiervoor contact op met je zorgverzekeraar.

Overzicht van verzekeraars

De keuze voor een zorgverzekering is altijd persoonlijk en daar kunnen we vanuit Psycholoog Nederland niet in adviseren. Wat we wél kunnen doen, is dit zo inzichtelijk mogelijk proberen te maken. Hieronder vind je een totaaloverzicht voor 2023 van alle zorgverzekeraars. Per polis staat vermeld of er toestemming nodig is van de zorgverzekeraar om bij ons in behandeling te komen. Bij de restitutiepolissen van Menzis, StadHolland, StudentenGoedVerzekerd en Zilverenkruis-Achmea is alle zorg bij ons voor 100% vergoed en heb je geen toestemmingsverklaring nodig: 

 • Er kunnen geen rechten worden ontleend aan bovenstaand overzicht.
 • De gemiddelde duur van een behandelsessie is 45/60 minuten.
  Bij 90 minuten of meer worden 2 sessies gerekend;
 • We zijn afhankelijk van de tarieven en afspraken met zorgverzekeraars die per jaar worden vastgesteld. Hierdoor wordt de eigen bijdrage en onderliggende afspraken per kalenderjaar opnieuw vastgesteld voor zowel bestaande als nieuwe cliënten.
 • De GGZ valt onder het wettelijk verplichte Eigen Risico.
  Dit staat los van de eigen bijdrage bij Psycholoog Nederland.

Tarieven algemeen

Vanaf 1 januari 2022 is bij de GGZ het Zorg Prestatie Model (ZPM) ingevoerd. Bij Psycholoog Nederland hanteren we de tarieven zoals deze zijn vastgesteld door de Nederlandse Zorg autoriteit (NZa). Deze tarieven zijn openbaar en kun je vinden op de website van de NZa of zorgprestatiemodel (https://zorgprestatiemodel.nza.nl/). De tarieven en voorwaarden van Psycholoog Nederland worden per kalenderjaar vastgesteld. De volledige voorwaarden van Psycholoog Nederland worden bij de intake bevestiging meegestuurd.

 • Het te hanteren bedrag van de zorgprestatie hangt af van het beroep, type consult en duur van deze prestatie; 
 • Bij de diagnostiekfase worden multidisciplinaire tarieven gehanteerd;
 • Afhankelijk van de zorgzwaarte worden bij de behandelingen mono- of multidisciplinaire tarieven gehanteerd;
 • Tijdens het behandeltraject kan worden op- of afgeschaald (mono-/multidisciplinair)
 • De standaard duur van een behandeling is 45 minuten. In overleg en afhankelijk van de behandeling kan hiervan worden afgeweken

Veel gestelde vragen

Wat is het verschil tussen een restitutiepolis en een naturapolis?

Met een zuivere restitutiepolis heb je een vrije zorgkeuze en wordt alle zorg vergoed, ook al heeft de zorgverlener geen contract met de zorgverzekeraar. Dit betekent dus geen eigen bijdrage! Bij een naturapolis vergoedt de verzekeraar een deel van de nota. Dit is afhankelijk van de maatschappij en het soort polis. In de polisvoorwaarden staat welk percentage wordt vergoed bij niet-gecontracteerde zorg.

Hoeveel krijg ik vergoed met een naturapolis?

Afhankelijk van de maatschappij en het soort polis vergoedt de verzekeraar een deel van de nota. In de polisvoorwaarden staat welk percentage wordt vergoed bij niet-gecontracteerde zorg. Vaak is dit rond de 75% van het marktconform tarief. Het overige deel wordt dan door je verzekering de eigen bijdrage genoemd en moet je zelf betalen. Bij Psycholoog Nederland hanteren we echter een vaste eigen bijdrage per sessie. Dit zal altijd lager zijn dan het verschil tussen het gehanteerde tarief en de vergoeding van je verzekering. 

Wat is de eigen bijdrage bij Psycholoog Nederland?

Met een restitutiepolis betaal je geen eigen bijdrage. Met een naturapolis of combinatiepolis hanteren wij in 2023 een vast tarief per sessie voor bestaande clienten. Dit zal altijd lager zijn dan het verschil tussen het gehanteerde tarief en de vergoeding van je verzekering. 

Met een restitutiepolis betaal je geen eigen bijdrage. Met een standaard naturapolis betaal je in de meeste gevallen €29,50 per sessie. 

Zijn er aanbieders van naturapolissen die worden uitgesloten?

Psycholoog Nederland wil geen zorgverzekeraars uitsluiten, echter hebben een aantal zorgverzekeraars aanvullende eisen gesteld voor 2023. Er zijn zorgverzekeraars waarbij je eerst toestemming moet vragen voordat je bij ons in behandeling kan of waar je na een aantal sessies opnieuw toestemming moet vragen. Hierdoor kan het langer duren voordat je met een behandeltraject verder kan. Hiernaast kunnen wij niet inschatten of je zorgverzekering toestemming geeft. 

Waarom zou ik overstappen naar een restitutiepolis?

De kosten van een naturapolis lijken lager dan die van een restitutiepolis. Echter bij het afnemen van zorg bij niet-gecontracteerde aanbieders zal de eigen bijdrage hoger uitvallen en ben je onder de streep altijd meer geld kwijt.

Ik ben al in behandeling bij Psycholoog Nederland en nu lees ik dat ik een toestemmingsverklaring nodig heb. Wat moet ik doen?

In veel gevallen kan je huidige behandeling gewoon doorlopen. Informeer zelf bij je eigen zorgverzekering of een toestemmingsverklaring nodig is voor 2023.

Welke polis adviseren jullie mij?

De keuze voor een zorgverzekering is persoonlijk en daar kunnen we vanuit Psycholoog Nederland niet in adviseren.

Neem contact met ons op


Wil je snel geholpen worden? Vul het formulier in of bel ons op 0850645864  om een intake in te plannen. Psycholoog Nederland biedt ook veilige & persoonlijke zorg op afstand. 

"*" geeft vereiste velden aan

Toegestane bestandstypen: doc, docx, pdf, Max. bestandsgrootte: 64 MB.
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.