Emotie regulatie training

Wil jij je aansluiten bij een groepstraining emotie regulatie training? Dit kan via je behandelaar.

Wat is de vaardigheidstraining emotie regulatie?

Emotieregulatie is het bewust aanpassen van je emoties. Wanneer je problemen ervaart in de emotieregulatie reageer je heel sterk of heftig op (emotionele) prikkels. Je ervaart deze prikkels als zeer intens. Het gedrag dat je hier mogelijk door vertoont, kan als extreem of overtrokken ervaren worden. Er is een andere manier om adequaat met oplopende emoties of spanningen om te gaan. Bij de Vaardigheidstraining EmotieRegulatieStoornis (VERS) worden emoties voorgesteld als pannen waarin de oplopende emoties steeds meer gaan borrelen en uiteindelijk overkoken. Dit biedt alle betrokkenen een eenvoudige en tot de verbeelding sprekende taal rond emoties, met pannen van 1 tot 5, waarbij men in 1 rustig is en in 5 overkookt. In het VERS-programma leer je wat je zelf en wat je naasten kunnen doen, om oplopende emoties beter te hanteren. Je  leert steeds meer inzicht te krijgen in eigen emoties, triggers, en oplopende spanning. Om er vervolgens over te kunnen communiceren en leer je ook technieken deze emoties te reguleren.

Voor wie is de groepsbehandeling bedoeld?

Als je het moeilijk vindt om je emoties te reguleren, kunnen elementen uit de VERS-training je helpen. Mogelijk maak je door hevige emoties impulsieve keuzes die je in de problemen brengen. Het maakt je kwetsbaar voor bijvoorbeeld: eetproblemen, ruzies, verslavingen en stemmingswisselingen. De volledige VERS-methode is oorspronkelijk ontwikkeld voor mensen met Borderline Persoonlijkheidsproblematiek. Tegenwoordig worden elementen uit de VERS-training ook succesvol ingezet als er sprake is van een Emotie Regulatie Stoornis (ERS) in andere diagnoses, zoals angst– en stemmingsstoornissen, persoonlijkheidsstoornissen, burn-out gerelateerde klachten, traumagerelateerde klachten, bipolaire stoornis en eetproblematiek.

Hoe ziet de groepsbehandeling eruit?

De training is gebaseerd op op het ‘pannetjesmodel’ van Nancee Blum en bestrijkt 8 tot 10 sessies.  De volgende onderdelen komen terug:

  • Voorlichting over emotieregulatie problematiek: leren omgaan met een kwetsbaarheid.
  • Leren herkennen van gedachten die eigen gevoelens en gedrag negatief beïnvloeden (schema’s en onderliggende patronen).
  • Rustgevende activiteiten die het welbevinden bevorderen, zoals ontspanningstechnieken
  • Leren aanpakken van crisissituaties via een emotiehanteringsplan (of ‘red jezelf plan’). Leren ontdekken hoe probleemsituaties ontstaan en hoe die aan te pakken.
  • Evenwicht leren aanbrengen in het dagelijks leven door dingen als eten, slapen, sporten, ontspanning en gezondheid op orde te brengen.
  • Organiseren van steungroep
Praktische informatie

De training beslaat tussen de 8-10 bijeenkomsten van 2 uur. Voor meer informatie over de locatie, het aantal bijeenkomsten en tijden verwijzen we je graag naar je behandelaar. Hij of zij kan je aanmelden en je ontvangt vervolgens alle benodigde informatie.

Neem contact met ons op


Wil je snel geholpen worden? Vul het formulier in of bel ons op 0850645864  om een intake in te plannen. Psycholoog Nederland biedt ook veilige & persoonlijke zorg op afstand. 

"*" geeft vereiste velden aan

Toegestane bestandstypen: doc, docx, pdf, Max. bestandsgrootte: 64 MB.
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.