Uitleg over je rekening en de betaling

Hieronder vertellen we je puntsgewijs de stappen die betrekking hebben op het declareren en betalen van je behandeling. Hier vind je ook een rekenvoorbeeld en de veelgestelde vragen (FAQ).

Uitleg over je rekening
(declaratie) en de betaling

Voor het declareren en betalen ontvang je elke maand twee aparte berichten per e-mail.

  • e-mail van Infomedics met de rekening die je declareert bij je zorgverzekering..
  • e-mail van Psycholoog Nederland met het kostenoverzicht van wat je daadwerkelijk moet betalen.

Volg de onderstaande stappen:

Stap 1: Indienen van de rekening bij je zorgverzekeraar

Je ontvangt een rekening van Infomedics (rekening@infomedics.nl). Dien deze rekening (declaratie) zelf in bij je zorgverzekeraar. Dit kan gemakkelijk via de website of app van je zorgverzekeraar.

Stap 2: De vergoeding wordt op je eigen rekening gestort

Na het indienen van je declaratie krijg je (een deel van) de kosten vergoed. Dit bedrag wordt op je eigen betaalrekening gestort. Het kan zijn dat bij je eerste declaratie je zorgverzekeraar een groter deel van de vergoeding inhoudt in verband met het jaarlijkse verplichte eigen risico.

Stap 3: Betaal de vergoeding (en eigen bijdrage) aan Infomedics

Je persoonlijke kostenoverzicht ontvang je van Psycholoog Nederland (rekening@psycholoognederland.org). Kijk in het kostenoverzicht wat je daadwerkelijk moet overmaken aan Infomedics. Maak dit (lagere) bedrag over naar het rekeningnummer van Infomedics met vermelding van het betalingskenmerk.

Uitzondering: Achmea (de Friesland, FBTO, Interpolis en Zilveren Kruis)

Bij alle labels van de zorgverzekeraar Achmea kunnen wij jouw zorgkosten rechtstreeks declareren en hoef je dit niet zelf in te dienen. Je ontvangt van ons een apart bericht als dat van toepassing is. Met een naturapolis van de labels van Achmea betaal je nog wel een eigen bijdrage. Deze kosten moet je zelf betalen aan Psycholoog Nederland. Hiervoor ontvang je per e-mail (factuur@psycholoognederland.org) een aparte factuur met een persoonlijk kostenoverzicht.

Uitleg met rekenvoorbeeld

Hieronder zie je een kostenoverzicht met een rekenvoorbeeld waarmee we je inzicht willen geven in een aantal belangrijke onderwerpen rondom je zorgkosten. Met een Restitutiepolis wordt alles vergoed, maar met een Naturapolis vergoedt je zorgverzekeraar een deel van de kosten.

Met een Naturapolis vergoedt je zorgverzekeraar een vast percentage van het tarief waarvoor ze diezelfde zorg hebben ingekocht bij andere zorgverleners. Bij je zorgpolis staat dan bijvoorbeeld: ‘Je krijgt 75% vergoed van het gemiddeld gecontracteerd tarief bij zorgverleners zonder contract’

We begrijpen dat het op deze manier lastig is om in te schatten wat de kosten zijn die je zelf moet betalen. Daarom hanteert Psycholoog Nederland niet een percentage van de declaratie, maar een vast bedrag per sessie. Hierdoor heb je beter zicht op de te verwachten eigen kosten. Dit betekent ook dat in bijna alle gevallen je daadwerkelijk te betalen eigen bijdrage van Psycholoog Nederland  lager zal zijn dan de berekende eigen bijdrage van je zorgverzekeraar (het verschil tussen de rekening en wat je terugkrijgt).  

De hoogte van de vaste eigen bijdrage per sessie is afhankelijk van je polis (naturapolis of naturapolis-budget) én wanneer je zorgtraject bij Psycholoog Nederland is gestart. Kijk voor het actuele overzicht van de eigen bijdrage op onze website bij ‘vergoedingen’. De verrekening van deze eigen bijdrage kun je terugvinden op je persoonlijke kostenoverzicht dat je maandelijks per e-mail van Psycholoog Nederland ontvangt.

Rekenvoorbeeld kostenoverzicht Psycholoog Nederland

Rekenvoorbeeld (naturapolis):

In het kostenoverzicht hiernaast heb je meerdere zorgkosten gemaakt waaronder vier behandelsessies. 

Je hebt een rekening ingediend (declaratie) bij je zorgverzekeraar van €1.200 

Je zorgverzekeraar vergoedt hiervan een deel niet en noemt dit je ‘eigen bijdrage’. In dit voorbeeld is dat €270.

Jij krijgt van je zorgverzekeraar in totaal €930 vergoed en gestort op je eigen betaalrekening.

Psycholoog Nederland vraagt een vast bedrag per sessie als eigen bijdrage.  In dit voorbeeld is dat €29,50 per behandeling. In totaal waren en vier behandelingen en is de eigen bijdrage (4x €29,50) €118.

De te betalen eigen bijdrage is dan €118 en niet €270.

Hierdoor is het totaal over te maken bedrag lager (€1.048) dan het bedrag dat op de rekening (€1.200).

FAQ

Hoe kan het dat ik veel minder vergoeding heb ontvangen van mijn zorgverzekeraar?

Welk bedrag jij op je rekening gestort krijgt is afhankelijk van de hoeveelheid verplicht eigen risico dat jij nog open hebt staan bij je zorgverzekeraar. Dit bedrag wordt afgetrokken van de vergoeding waar je recht op hebt. Standaard is het eigen risico voor elke Nederlander € 385 per jaar, maar het kan oplopen tot € 885 euro afhankelijk van je eigen voorkeur. Je kunt dit bedrag bij sommige verzekeraars gespreid over het jaar betalen. Hiervoor dien je contact op te nemen met je zorgverzekeraar voordat je de eerste declaratie in gaat dienen.

Waarom zijn de bedragen op de declaratie zo hoog?

De Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) heeft voor alle zorgverleners vastgesteld welke tarieven mogen worden gehanteerd. Wij declareren met deze tarieven. Dit zijn tarieven die worden gehanteerd als je met een zorgverlener bent. Dit wordt de directe tijd genoemd. Er zijn ook kosten van zorghandelingen die jij niet direct ziet. Een voorbeeld hiervan is het maken van het behandelplan of een overleg over jouw behandelplan met een regiebehandelaar. Dit wordt ook wel indirecte tijd genoemd. Deze indirecte tijd zit versleuteld in het tarief van de directe tijd. Vandaar dat deze zo hoog lijken. Hoeveel indirecte tijd versleuteld zit in het tarief is vastgesteld door de NZa.

Ik heb mijn declaratie ingediend maar mijn zorgverzekeraar vergoed niets
  1. Check dan allereerst of je de declaratie hebt opgestuurd. De rekening heb je ontvangen van Infomedics (rekening@infomedics.nl
  2. Heb je het juiste document ingestuurd? Check dan op de vergoedingspecificatie van je verzekeraar of dit te maken heeft met de verrekening van het eigen risico. Is dit het geval en kom je in de betalingsproblemen? Neem contact op met je zorgverzekeraar voor een oplossing.
  3. Is de reden niet het eigen risico stuur dan een e-mail naar info@psycholoognederland.org en sluit de vergoeding specificatie van je zorgverzekeraar bij. De betreffende afdeling zal dan voor je uitzoeken wat er aan de hand is.
Wat is het verschil tussen een restitutiepolis en een naturapolis?

Met een zuivere restitutiepolis heb je een vrije zorgkeuze en wordt alle zorg vergoed, ook al heeft de zorgverlener geen contract met de zorgverzekeraar. Dit betekent dat je geen eigen bijdrage betaalt. Bij een naturapolis vergoedt de verzekeraar een deel van de nota. De hoogte van de vergoeding is afhankelijk van zorgverzekeraar en van het soort polis (natura of budgetpolis). In je polisvoorwaarden staat welk percentage wordt vergoed bij niet-gecontracteerde zorg.

Hoeveel krijg ik dan vergoed met een naturapolis?

Afhankelijk van de verzekeraar en het soort polis vergoedt de verzekeraar een deel van de nota. In de polisvoorwaarden staat welk percentage wordt vergoed bij niet-gecontracteerde zorg. Vaak is dit rond de 75% van het marktconform tarief. Het overige deel wordt dan door je verzekering de eigen bijdrage genoemd en moet je zelf betalen. 

We begrijpen dat het op deze manier lastig is om in te schatten wat de kosten zijn die je zelf moet betalen. Daarom hanteert Psycholoog Nederland niet een percentage, maar een vast bedrag per sessie. Hierdoor heb je beter zicht op de te verwachten eigen kosten.

Hoe hoog is mijn eigen risico?

In Nederland heeft iedereen bij zijn zorgverzekering een wettelijk verplicht eigen risico van € 385 per jaar (of vrijwillig hoger tot en met € 885). Voor alle zorg (met uitzondering van huisartsbezoeken, bevallingen, verloskundige zorg en kraamhulp) geldt dat dit eigen risico wordt aangesproken, zo ook voor Geestelijke Gezondheidszorg (GGZ). Bij veel zorgverzekeraars kun je dit eigen risico in termijnen betalen. We adviseren je hierover contact op te nemen met je zorgverzekeraar voordat je de eerste declaratie indient.

Moet ik voor mijn behandeling toestemming vragen bij mijn zorgverzekeraar?

Helaas zijn er zorgverzekeraars waarbij je eerst toestemming moet vragen voordat je met de behandeling kunt beginnen. We kunnen deze toestemming pas voor je aanvragen na het intakegesprek omdat we eerst een behandelplan moeten voorleggen. Hierdoor kan het twee tot drie weken duren voordat je met een behandeltraject kunt starten. Diagnostiek consulten worden wel standaard vergoed.

Wie zijn Infomedics?

Infomedics helpt zorgaanbieders met hun administratie en met het sturen van rekeningen. Dit doen ze voor meer dan 7.500 zorgverleners in de mondzorg, paramedie, GGZ, hulpmiddelen (audiciens/opticiens) en medisch specialistische zorg. Kijk voor meer info op www.infomedics.nl

Waarom betaal ik het bedrag aan Infomedics?

Infomedics verzorgt de financiële administratie voor Psycholoog Nederland.

Ik kan nu niet betalen. Wat moet ik doen?

Afhankelijk van je situatie is het vragen van uitstel of betaling in termijnen mogelijk. Indien je moet betalen aan Infomedics neem je contact op met Infomedics. Kijk voor alle informatie op hun website www.infomedics.nl


Een uitzondering is als je bij één van de labels van Achmea zit (de Friesland, FBTO, Interpolis en Zilveren Kruis) of een factuur van een no-show hebt gekregen. In dat geval hebben wij zelf de factuur gestuurd. Neem dan contact op met Psycholoog Nederland.

De te betalen eigen bijdrage is lager dan wat mijn zorgverzekeraar aangeeft?

Kijk hierboven naar de uitleg met rekenvoorbeelden. Hier wordt dit verder toegelicht. 

Waarom moet ik een lager bedrag overmaken dan dat er op de rekening staat?

Kijk hierboven naar de uitleg met rekenvoorbeelden. Hier wordt dit verder toegelicht.

Bij wie moet ik zijn voor vragen over de betaling?

Indien je een rekening hebt ontvangen van Infomedics neem je contact op met Infomedics. Kijk voor alle informatie op hun website www.infomedics.nl 

Is je zorgverzekeraar één van de labels van Achmea (de Friesland, FBTO, Interpolis en Zilveren Kruis) of heb je een factuur van een no-show ontvangen? Neem dan contact op met Psycholoog Nederland.

Bij wie moet ik zijn voor vragen over de rekening?

Voor vragen over de inhoud van de rekening (declaratie) kun je contact opnemen met Psycholoog Nederland. Heb je vragen over de betaling aan Infomedics dan neem je contact op met Infomedics (www.infomedics.nl).

Waar kan ik informatie vinden over de hoogte van de eigen bijdrage van Psycholoog Nederland?

De hoogte van de vaste eigen bijdrage per sessie is afhankelijk van je polis (naturapolis of naturapolis-budget) én wanneer je zorgtraject bij Psycholoog Nederland is gestart. Kijk voor het actuele overzicht van de eigen bijdrage op onze website bij Vergoedingen. Kom je er niet uit of heb je nog steeds vragen, neem dan contact op met Psycholoog Nederland.

Mijn vraag staat er niet tussen. Wat moet ik doen?

Je kunt altijd contact opnemen met Psycholoog Nederland. DIt kan via de mail naar info@psycholoognederland.org of telefonisch: 085 0645864 (maandag t/m vrijdag van 08.30 uur tot 12.30 uur en van 13.00 uur tot 17.00 uur.

Neem contact met ons op


Wil je snel geholpen worden? Vul het formulier in of bel ons op 0850645864  om een intake in te plannen. Psycholoog Nederland biedt ook veilige & persoonlijke zorg op afstand. 

"*" geeft vereiste velden aan

Toegestane bestandstypen: doc, docx, pdf, Max. bestandsgrootte: 64 MB.
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.