PN | Psychosezorg

Je kunt bij ons behandeling krijgen voor psychose op de locatie Utrecht. Als je niet vindt dat je een psychose hebt, maar anderen vinden van wel (huisarts, een behandelaar, of naasten) dan ben je ook welkom bij ons. We werken aan je eigen hulpvraag. We leggen geen druk op je om je wereldbeeld te veranderen. Jij bent wie je bent, en we werken samen.

Tel: (085) 76 07 284

Wat is een psychose?

Je zit in een psychose als je voor langere tijd helemaal opgaat in bijzondere ervaringen. De dingen die je ziet of hoort (zoals een stem), of de dingen die je denkt en voelt (zoals over dreiging) overheersen dan je leven. Je kunt niet goed meer relativeren. En je gedachten kunnen ook anders aanvoelen of gaan, zoals langzamer (of juist sneller) en chaotischer. Het contact met de mensen om je heen gaat vaak moeilijk. Je vrienden en familie begrijpen je niet meer goed. En jij staat ook minder open voor wat zij zeggen. Je bent zoveel met bijzondere ervaringen bezig dat andere dingen niet meer goed gaan, zoals school of werk. Vaak komt psychose samen voor met andere psychische problemen. Bijvoorbeeld somberheid, een negatief zelfbeeld, slecht slapen, piekeren, angsten, trauma’s, of drugs gebruik.

Behandeling voor psychose

Wij bieden een psychologische behandeling. Bijvoorbeeld cognitieve gedragstherapie. We hebben oog voor je persoonlijke situatie en horen graag je verhaal. We helpen ook bij andere problemen, zoals trauma, somberheid en angst. En we hebben graag contact met je familie of andere naasten, als jij dat goed vindt. 

Peter dacht dat hij gekozen was om de wereld te redden en dat spionnen hem wilden pakken. Stemmen bedreigden hem. “Ik dacht bij alles dat ik tegenkwam dat het met mij te maken had. De therapeut ging met mij de straat op. En ik merkte dat het veiliger was dan ik dacht. Ik kan nu gewoon weer meedoen, en ben niet iedere dag meer bang.”

De behandeling is vrijwillig en meestal bij ons op kantoor. Het gaat om 1 tot maximaal 4 sessies per week. Soms kunnen we thuis langskomen, en ook kunnen we samen dingen oefenen buiten ons kantoor. Je krijgt 1-op-1 gesprekken, en waar nodig is ook groepsbehandeling beschikbaar. Je werkt vooral met een psycholoog. 

Wanneer nodig, kan er worden gewerkt aan je leefstijl, zoals bijvoorbeeld voeding, beweging, tandzorg, en slaap. Ditzelfde geldt voor problemen met functioneren, zoals op school, werk en sociaal. Dit doe je dan met een sociaal werker of verpleegkundige.

“Het was één groot complot en ik zag en hoorde dingen. Ik ben nu weer helemaal hersteld en sta als docent voor de klas. Zonder die therapie was ik er niet gekomen. Ik vond het lastig om dingen over mezelf te vertellen, maar bij deze therapeut voelde het heel vertrouwd en warm.” – Louise

Medicatie

Wij doen weinig medicamenteuze behandeling van psychose. Indien je wel medicijnen voor psychose wenst en het is nodig, dan bieden wij dit wel. We schakelen dan een psychiater voor je in.

Een enkele bijzondere ervaring is geen psychose

Als je een enkele keer een hallucinatie hebt of iets anders bijzonders meemaakt, zit je niet in een psychose. Ook de kans op een psychose in de toekomst is vrij laag als je af en toe iets bijzonders meemaakt en het gaat verder goed met je. Als de bijzondere ervaringen veel voorkomen, je er veel last van hebt, en je de dingen in je leven minder goed kunt doen, dan is er wel een kans dat je richting een psychose gaat. In dat geval kan behandeling een psychose helpen voorkomen.

“Ik vond het eng om alleen op straat te zijn. Mijn therapeut begreep me goed. Ik kan nu weer vrij over straat zonder dat ik bang ben. Niet iedereen is slecht of wil mij iets aandoen. Ik heb mijn vrijheid weer terug.” – Mike

Wat vergoedt jouw verzekering?

PN PsychoseZorg heeft op dit moment geen contracten met zorgverzekeraars. Dit betekent dat de vergoeding afhankelijk is van de polisvoorwaarden van jouw zorgverzekering. Dit betekent vaak dat je minder van je verzekering terugkrijgt dan dat er op de factuur staat. 

In 2024 nemen wij genoegen met het bedrag dat jouw verzekering uitkeert. Je hoeft niks bij te betalen. Dat heet een eigen bijdrage. In 2025 zal je wel over moeten overstappen op een verzekeraar waar wij een contract mee gaan afsluiten, anders zijn wij genoodzaakt om in 2025 een eigen bijdrage per sessie te vragen.

Achtergrond

Wil je meer weten over psychose en psychologische behandelingen, zie bijvoorbeeld: 

Effecten en wetenschap

Wij monitoren de effecten van onze psychosezorg. Zodra er meer bekend is, zullen hier cijfers gepubliceerd worden. Ook houden wij voortdurend wetenschappelijke ontwikkelingen in de gaten en bedden deze in onze zorg in.

Belangrijke informatie

Ons behandelteam

Tonnie Staring

Manager PsychoseZorg – Klinisch psycholoog

Merel Pieters

GZ-Psycholoog

Maaike Vervloet

Psycholoog

Céline van der Valk

GZ-Psycholoog

Katharina Steuernagel

Psycholoog
Naomi Visser

Naomi Visser

Sociaal werker

Neem contact met ons op


Wil je snel geholpen worden? Vul het formulier in of bel ons op 0850645864  om een intake in te plannen. Psycholoog Nederland biedt ook veilige & persoonlijke zorg op afstand. 

"*" geeft vereiste velden aan

Toegestane bestandstypen: doc, docx, pdf, Max. bestandsgrootte: 64 MB.
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.