Mindfulness Based Cognitive Therapy

Wil jij je aansluiten bij een groepstraining Mindfulness Based Cognitive Therapy? Dit kan via je behandelaar.

Wat is Mindfulness Based Cognitive Therapy (MBCT)?

Mindfulness kan omschreven worden als aandachttraining. Het gaat bij mindfulness om twee aspecten. Het eerste betreft het (leren) richten van de aandacht op wat er in het hier en nu is. Het tweede betreft het (leren) aannemen van een nieuwsgierige en accepterende houding tegenover de ervaring in het hier en nu. Elke ervaring (gedachten, emoties, lichamelijke gevoelens) wordt toegelaten; het hoeft niet veranderd te worden.

Bij mindfulness kun je leren om op een andere manier om te gaan met je ervaringen. In plaats van je automatische reactie, leer je kijken naar wat helpend is voor jou. Mindfulness kunt u leren met behulp van aandachtsoefeningen/ meditatie-oefeningen. Door deze bewustwording leren mensen hun eigen ingesleten, automatische patronen te herkennen. Daarmee kan er ruimte voor ander gedrag gaan ontstaan.

Voor wie is de groepsbehandeling bedoeld?

Mindfulness is een zinvolle aanvulling op verschillende therapievormen. Herken jij jezelf in een of meerdere van de onderstaande punten, dan kan mindfulness iets voor jou zijn.

  • Heb jij een depressieve periode meegemaakt die op dit moment (gedeeltelijk) hersteld is?
  • Spanningsklachten?
  • Moeite met slapen?
  • Wil jij graag dingen onder controle hebben?
  • Heb jij last van lichamelijke klachten als gevolg van psychische spanning?
  • Heb jij het gevoel opgebrand te zijn, door grenzen voorbij te gaan.
  • Mag jij meer zelfcompassie hebben?
  • Heb jij moeite met bepaalde situaties te accepteren?
  • Ben je veel aan het piekeren?
Hoe ziet de groepsbehandeling eruit?

De Mindfulness training ziet er als volgt uit; acht bijeenkomsten van 2 uur lang. Elke bijeenkomst bestaat uit een thema waarbij we verschillende oefeningen doen. Denk aan praktische oefeningen en meditaties. De oefeningen worden zorgvuldig besproken en uitgewisseld met de groepsgenoten.
Daarnaast zijn er opdrachten om thuis te oefenen (ongeveer 45 minuten per dag). We willen benadrukken dat het een training is waar de focus ligt op het oefenen van vaardigheden en het is ervaringsgericht.


Praktische informatie

De mindfulness training kan digitaal en fysiek op locatie gevolgd worden. Voor meer informatie over de locatie, data van de bijeenkomsten en tijden verwijzen we je graag naar je behandelaar. Hij of zij kan je aanmelden en je ontvangt vervolgens alle benodigde informatie.

Neem contact met ons op


Wil je snel geholpen worden? Vul het formulier in of bel ons op 0850645864  om een intake in te plannen. Psycholoog Nederland biedt ook veilige & persoonlijke zorg op afstand. 

"*" geeft vereiste velden aan

Toegestane bestandstypen: doc, docx, pdf, Max. bestandsgrootte: 64 MB.
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.