Mindfulness-Based Cognitive Therapy

Wil jij je aansluiten bij een groepstraining Mindfulness-Based Cognitive Therapy? Dit kan via je behandelaar.

Wat is Mindfulness-Based Cognitive Therapy (MBCT)?

Mindfulness is een speciale manier van aandacht geven; niet oordelend en in het huidige moment. Leren om meer mindful te zijn, is een vorm van aandachttraining. Het gaat bij mindfulness om twee aspecten. Het eerste betreft het (leren) richten van de aandacht op wat er in het hier en nu is. Het tweede betreft het (leren) aannemen van een nieuwsgierige en accepterende houding tegenover jouw ervaring in het hier en nu. Elke ervaring (gedachten, emoties, lichamelijke gevoelens) wordt toegelaten; het hoeft niet veranderd te worden.

Regelmatig is onze automatische reactie om met weerstand, kritiek of afkeuring te reageren op nare of moeilijke sensaties en ervaringen die we hebben. Hierdoor wordt ons lijden dikwijls vergroot. Wanneer dit vaak voorkomt en mogelijk een automatische reactie van je is (geworden), kan dit op den duur leiden tot mentale problemen en/of deze in stand houden. Tijdens deze groepsbehandeling leer je deze automatische reacties herkennen en leer je kijken naar wat (meer) helpend is voor jou.

Voor wie is de groepsbehandeling bedoeld?

Mindfulness is een zinvolle aanvulling op verschillende therapievormen. Herken jij jezelf in een of meerdere van de onderstaande punten? Dan kan mindfulness iets voor jou zijn.

  • Heb jij een depressie meegemaakt die op dit moment (gedeeltelijk) hersteld is?
  • Ervaar je spanningsklachten?
  • Heb je moeite met slapen?
  • Wil jij graag dingen onder controle hebben?
  • Heb jij last van lichamelijke klachten als gevolg van psychische spanning?
  • Voel je je opgebrand doordat je de neiging hebt om over jouw grenzen te gaan? 
  • Mag jij meer zelfcompassie hebben?
  • Heb jij moeite met het accepteren van bepaalde situaties?
  • Ben je veel aan het piekeren?
Hoe ziet de groepsbehandeling eruit?

De MBCT bestaat uit acht bijeenkomsten van 2 uur. Elke bijeenkomst bestaat uit een thema waarbij we verschillende praktische oefeningen en meditaties doen. De oefeningen worden zorgvuldig besproken en uitgewisseld met de groepsgenoten. Daarnaast zijn er opdrachten om thuis te oefenen (ongeveer 30-45 minuten per dag).

We willen benadrukken dat dit een ervaringsgerichte training is. Middels aandachtsoefeningen en meditaties ligt de focus op het oefenen met en aanleren van vaardigheden rondom bewust(er) en milder aanwezig leren zijn bij jouw ervaringen in het hier en nu. Deze bewustwording kan je helpen om jouw ingesleten en automatische patronen te herkennen en van waaruit er ruimte voor ander gedrag kan gaan ontstaan.


Praktische informatie

De mindfulness training kan online en fysiek op locatie worden gevolgd. Voor meer informatie over de locatie, data van de bijeenkomsten en tijden verwijzen we je graag naar jouw behandelaar. Hij of zij kan je aanmelden en je ontvangt vervolgens alle benodigde informatie.

Neem contact met ons op


Wil je snel geholpen worden? Vul het formulier in of bel ons op 0850645864  om een intake in te plannen. Psycholoog Nederland biedt ook veilige & persoonlijke zorg op afstand. 

"*" geeft vereiste velden aan

Toegestane bestandstypen: doc, docx, pdf, Max. bestandsgrootte: 64 MB.
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.