Posttraumatische stressstoornis

We maken allemaal wel eens vervelende dingen mee. Ziekte, verlies, ontslag; helaas is het soms onvermijdelijk. Wat wordt ervaren als een verdrietige, schokkende of traumatiserende gebeurtenis verschilt per persoon. Ieder mens gaat hier anders mee om en reageert hier verschillend op. Sommigen van ons maken pijnlijke en levensbedreigende situaties mee, zoals mishandeling, seksueel misbruik, een ernstig verkeersongeluk, een brand, een aanslag of oorlogsgeweld.

Post betekent ‘na’ en trauma is Grieks voor ‘verwonding’. Posttraumatische stressstoornis (PTSS) verwijst dus naar een stoornis na een beschadigende gebeurtenis. We zien ook regelmatig de Engelse term voorbij komen: PTSD ofwel Post-Traumatic Stress Disorder.


of bel 085-0645864 om een intake in te plannen.

Symptomen van PTSS

We spreken van een posttraumatische stressstoornis als klachten na een schokkende gebeurtenis niet verdwijnen en het niet lukt om de draad van het gewone leven weer op te pakken. PTSS is een angststoornis en altijd het gevolg van één of meerdere traumatische gebeurtenissen. Eén van de kenmerken van PTSS is het vermijden van herinneringen of situaties die aan de traumatische gebeurtenis doen denken. Onbehandeld kunnen de klachten van een posttraumatische stressstoornis zeer lang aanhouden. Bij veteranen uit de Tweede Wereldoorlog had tot 25% van de militairen na vijftig jaar nog steeds klachten. Om weer grip te krijgen op je leven, is het herkennen van de symptomen van PTSS en het behandelen daarvan van groot belang.

Waarom de een wel last krijgt van een posttraumatisch stresssyndroom en de ander niet, is niet bekend. Wel is gebleken dat vrouwen en kinderen gevoeliger lijken te zijn om dit te ontwikkelen en dat erfelijke aanleg een rol lijkt te spelen. Ook bij mensen die in hun jeugd gedragsproblemen of een andere psychische stoornis hebben gehad, is het risico groter om na een ingrijpende ervaring PTSS te ontwikkelen. PTSS kan ook optreden na een bevalling of na het overlijden van een dierbare. Het herkennen van de signalen van een posttraumatische stressstoornis is de eerste stap naar verbetering.

De bekendste symptomen van PTSS zijn:

  • Herbelevingen – op willekeurige momenten komt de angst die je tijdens het trauma hebt ervaren in alle hevigheid terug. Dit kan ook gebeuren in dromen ofwel nachtmerries. Een herbeleving is meestal erg realistisch en roept vaak veel angst op. Ook kan dit voor lichamelijke sensaties zorgen, zoals zweten, trillen of hyperventileren.
  • Vermijding – je ontwijkt krampachtig alle dingen die aan het trauma doen denken en gaat hierbij bepaalde activiteiten, plaatsen en personen uit de weg. Herinneringen kunnen ook (on)bewust vermeden worden door deze te verdringen.
  • Angst & spanning – de traumatische gebeurtenis is voorbij, maar de angst en hulpeloosheid die je voelde blijft. Je bent extreem waakzaam, schrikachtig en raakt snel geïrriteerd.

Door deze symptomen kan je in een isolement raken of last krijgen van dissociaties. Je hebt steeds minder zin om dingen te doen, bent somber en sluit je af. Voor anderen, maar ook voor je eigen gevoelens, gedachten en herinneringen.

Behandeling voor PTSS

Psycholoog Nederland kan jou helpen met je posttraumatische stress-klachten. Uiteindelijk moet je het zelf doen, maar PTSS zelf behandelen is een zware dobber. Een psycholoog kan je helpen om de schokkende gebeurtenis te verwerken. Als posttraumatische stress-behandeling of PTSS-therapie maken wij bewezen succesvol gebruik van bijvoorbeeld EMDR of imaginaire exposure. EMDR staat voor Eye Movement Desensitization and Reprocessing. Bij EMDR roep je de nare herinnering(en) op, terwijl je met je ogen de vinger van de therapeut volgt. Lees hier verder over EMDR.

“Ik sliep slecht, had vaak nachtmerries, vertrouwde andere mensen niet, was eigenlijk altijd bang en voelde me onveilig in mijn eigen huis. De EMDR was eerst even wennen en het was zwaar, maar het heeft me heel erg geholpen. Ik voel me weer mezelf en kan eindelijk weer ontspannen.” – Lisa

Imaginaire exposure is een andere vorm van traumabehandeling en valt onder de cognitieve gedragstherapie. Bij imaginaire exposure word je langdurig en herhaaldelijk geconfronteerd met de angst oproepende herinneringen aan het trauma. Je beleeft daarbij de traumatische gebeurtenis in gedachten –en in een veilige omgeving- opnieuw met als doel de emoties en gebeurtenis te verwerken. Dit klinkt eng, maar deze behandeling bij PTSS is bewezen effectief. Bij onze ervaren psychologen ben je in goede handen en je wordt bij iedere stap begeleid.


Onze locaties en psychologen

Wil je snel geholpen worden? Bel 0850645864 om een intake in te plannen.
Selecteer een locatie waar je geholpen wil worden.

Neem contact met ons op


Wil je snel geholpen worden? Vul het formulier in of bel ons op 0850645864  om een intake in te plannen. Psycholoog Nederland biedt ook veilige & persoonlijke zorg op afstand. 

"*" geeft vereiste velden aan

Toegestane bestandstypen: doc, docx, pdf, Max. bestandsgrootte: 64 MB.
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.