Post-traumatische stress stoornis

We maken allemaal wel eens vervelende dingen mee. Ziekte, verlies, ontslag; helaas is het soms onvermijdbaar. Er is per persoon een verschil tussen wat wordt ervaren als een verdrietige, schokkende of ronduit traumatiserende gebeurtenis. Ieder mens gaat hier anders mee om en reageert hier verschillend op. Sommigen van ons maken pijnlijke en levensbedreigende dingen mee zoals mishandeling, seksueel misbruik, een ernstig verkeersongeluk, een brand, een aanslag of oorlogsgeweld. Post traumatisch betekent: post = na, traumatisch = schokkend. Het staat dus letterlijk voor een stoornis na een schokkende gebeurtenis. We zien ook regelmatig de Engelse term voorbij komen: PTSD ofwel Post Traumatic Stress Disorder.


of bel 085-0645864 om een intake in te plannen.

Symptomen van PTSS

We spreken van een posttraumatische stress-stoornis als klachten na een schokkende gebeurtenis niet verdwijnen en het niet lukt om de draad van het gewone leven weer op te pakken. PTSS is een angststoornis en altijd het gevolg van een trauma, men vermijdt daarbij niet het trauma zelf, maar de herinnering hieraan. Onbehandeld kunnen de klachten van een posttraumatische stress-stoornis zeer lang aanhouden. Bij veteranen uit de Tweede Wereldoorlog had tot 25% van de militairen na 50 jaar nog steeds klachten. Om weer grip te krijgen op je leven, is het herkennen van de symptomen van PTSS en het behandelen daarvan, van groot belang.

Waarom de een wel last krijgt van een posttraumatisch stresssyndroom en de ander niet, is niet bekend. Wel is het zo dat vrouwen en kinderen gevoeliger lijken te zijn en dat erfelijke aanleg een rol lijkt te spelen. Ook bij mensen die in hun jeugd gedragsproblemen hadden of een psychische stoornis hebben is het risico groter om na een trauma PTSS te krijgen. PTSS kan ook optreden na de bevalling of na het overlijden van een dierbare. De signalen van een posttraumatische stress stoornis herkennen is de eerste stap naar verbetering.

De bekendste PTSS symptomen zijn:

  • Herbeleving – op willekeurige momenten komt de angst die je tijdens het trauma hebt ervaren in alle hevigheid terug. Dit kan ook gebeuren in dromen ofwel nachtmerries. De herbeleving is meestal erg realistisch en roept vaak veel angst op. Ook kun je lichamelijke klachten krijgen en gaan zweten, trillen of zelfs hyperventileren.
  • Vermijding – Je ontwijkt krampachtig alle dingen die aan het trauma herinneren. Ook bepaalde activiteiten, plaatsen en personen ga je hierbij uit de weg. Ook kun je dingen gaan verdringen.
  • Angst & spanning – de traumatische gebeurtenis is voorbij maar de angst en hulpeloosheid die je voelde blijft. Je bent extreem waakzaam, schrikachtig en raakt snel geïrriteerd.

Door deze symptomen kan een isolement maar ook een dissociatie ontstaan. Je hebt steeds minder zin om dingen te doen, bent somber en sluit je af. Voor anderen, maar ook voor je eigen gevoelens, gedachten en herinneringen.

Behandeling voor PTSS

Psycholoog Nederland kan jou helpen met je posttraumatische stress klachten. Uiteindelijk moet je het zelf doen, maar PTSS zelf behandelen is een zware dobber. Een psycholoog kan je helpen om de schokkende gebeurtenis te verwerken. Als posttraumatische stress behandeling of PTSS therapie maken wij bewezen succesvol gebruik van EMDR therapie of imaginaire exposure. EMDR staat voor Eye Movement Desensitization And Reprocessing. Bij EMDR roep je de nare herinnering(en) op, terwijl je gelijktijdig met je ogen de vinger van de therapeut volgt.

Imaginaire exposure is een vorm van cognitieve gedragstherapie waarbij je langdurig en herhaaldelijk wordt geconfronteerd met de angst oproepende herinneringen aan het trauma. Je beleeft daarbij de traumatische gebeurtenis in gedachten –en in een veilige omgeving- opnieuw met als doel de emoties om te zetten. Dit klinkt eng maar deze behandeling bij PTSS is bewezen effectief. Bij onze ervaren psychologen ben je in goede handen.


Onze locaties en psychologen

Wil je snel geholpen worden? Bel 0850645864 om een intake in te plannen.
Selecteer een locatie waar je geholpen wil worden.

Neem contact met ons op


Wil je snel geholpen worden? Vul het formulier in of bel ons op 0850645864  om een intake in te plannen. Psycholoog Nederland biedt ook veilige & persoonlijke zorg op afstand. 

"*" geeft vereiste velden aan

Toegestane bestandstypen: doc, docx, pdf, Max. bestandsgrootte: 64 MB.
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.