Paniekstoornis

Heb je last van paniekaanvallen of een paniekstoornis? Dan kunnen wij je helpen. Onze psychologen gebruiken om je paniekaanvallen te behandelen een combinatie van verschillende therapieën, zoals psycholoog-educatie, interoreceptieve exposure en contra-conditioning.

Wat is een paniekaanval?

Bij een paniekaanval is sprake van angst, zonder dat daar een directe aanleiding voor is. De angst is dan niet langer functioneel. Op een vaak onverwachts moment komt er een hevige angst opzetten, waardoor je in paniek kan raken. De sensaties die je voelt zijn vreemd, gezien de doodgewone situatie waar je je op dat moment in bevindt. Hartkloppingen, hyperventilatie, verhoogde hartslag, transpireren en plotseling hevig trillen zijn daar voorbeelden van. 

Je kunt het gevoel hebben dat er iets niet goed gaat in je lichaam, dat je misschien wel gek wordt of een hartaanval krijgt. Door deze gedachtes neemt de angst alleen maar toe, waardoor je in een vicieuze cirkel van paniek terecht kan komen. 

Symptomen van een paniekstoornis

Je spreekt van een paniekaanval als deze zeer plotseling op komt zetten en binnen tien minuten een piek bereikt. Vaak wordt een paniekaanval geassocieerd met hyperventileren, maar een paniekaanval zonder hyperventilatie is ook mogelijk. Er moet sprake zijn van minstens vier van de onderstaande symptomen: 

  • Hartkloppingen 
  • Gevoel van ademnood of verstikking 
  • Hevig transpireren 
  • Duizeligheid 
  • Trillen/beven 
  • Misselijkheid 
  • Buikpijn 
  • Futloosheid 
  • Depersonalisatie (geen contact meer met zichzelf)/onwezenlijk gevoel 
  • Tintelingen in armen en voeten, verdoofd gevoel 
  • De angst voor een hartaanval of angst om te stikken 
  • Angst om te sterven 
  • Angst om de controle te verliezen of gek te worden 

    Wat is een paniekstoornis?

    Er zijn veel mensen die wel eens een paniekaanval hebben. In sommige gevallen kan het echter zijn dat de paniekaanvallen je leven gaan beheersen; je maakt je veel zorgen over het krijgen van een nieuwe paniekaanval en je maakt je zorgen over wat er zou kunnen gebeuren als je weer een paniekaanval zou krijgen. In dat geval is er sprake van een paniekstoornis. 

    Hoe een paniekstoornis precies ontstaat, is onbekend. Wel is bekend dat het meestal begint op een leeftijd tussen de 25 en 35 en dat vrouwen er meer last van hebben dan mannen. 

    Het is belangrijk om een algemene paniekstoornis niet te verwarren met een posttraumatische stressstoornis. Hierbij komt ook vaak een gevoel van angst of paniek kijken, maar is in tegenstelling tot een paniekstoornis altijd het gevolg van een trauma. Heb je last van PTSS? Ook daarbij kunnen onze psychologen je helpen. 

      Behandeling voor een paniekstoornis

      Snel in paniek raken heeft vaak een grote impact op het dagelijks leven. Daarom is het verstandig om een psycholoog bij paniekaanvallen die vaak voorkomen in te schakelen. Om een paniekstoornis aan te pakken gebruiken wij onder andere: 

      • Psycho-educatie. Door precies uit te leggen wat een paniekaanval inhoudt en wat het met je doet, verlaag je “de angst voor de angst.” 
      • Interoceptieve exposure. Dit is blootstelling aan lichamelijke sensaties, zodat de angst die deze sensaties oproepen kan uitdoven. 
      • Contra-conditioneren. Er wordt lichamelijk en mentaal een ander pad aangelegd. Een pad dat niet leidt tot paniek, maar juist precies het tegenovergestelde gevoel oproept. Deze techniek kan je dan actief toepassen wanneer er een paniekaanval optreedt. 

        Indien noodzakelijk maken we ook gebruik van bepaalde ontspanningsoefeningen. Daarnaast gebruiken wij oplossingsgerichte therapie. Dat houdt in dat we jouw eigen krachten, ideeën en oplossingen gaan aanwenden in het herstelproces. 

        Last van paniekaanvallen of een paniekstoornis? Wij helpen je!

        Heb je wel eens last van een paniekaanval? Psycholoog Nederland is er voor je. Neem contact met ons op en plan snel een intakegesprek in!

        Onze locaties en psychologen

        Wil je snel geholpen worden? Bel 0850645864 om een intake in te plannen.
        Selecteer een locatie waar je geholpen wil worden.

        Neem contact met ons op


        Wil je snel geholpen worden? Vul het formulier in of bel ons op 0850645864  om een intake in te plannen. Psycholoog Nederland biedt ook veilige & persoonlijke zorg op afstand. 

        "*" geeft vereiste velden aan

        Toegestane bestandstypen: doc, docx, pdf, Max. bestandsgrootte: 64 MB.
        Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.