Gegeneraliseerde angststoornis

Iedereen maakt zich wel eens ergens zorgen over of piekert wel eens. Dat is volkomen normaal. Wanneer het piekeren echter je leven gaat beheersen, kan er sprake zijn van een gegeneraliseerde angststoornis (GAS). Iemand met GAS leeft eigenlijk constant in grote angst. Angst voor wat er komen gaat of angst voor dingen die er zijn gebeurd in het verleden.


of bel 085 0645864 om een intake in te plannen.

Wat is GAS?

Een gegeneraliseerde angststoornis gaat gepaard met piekeren over zaken die zouden kunnen optreden of die gebeurd zouden kunnen zijn, zonder dat daar concrete aanleiding voor is. Personen met GAS piekeren over vele zaken uit het dagelijks leven, zoals gezondheid, studie, werk, financiën, vriendschappen, huisvesting, relaties et cetera.

Het levert stress op om je constant maar zorgen te moeten maken en het is bovendien erg vermoeiend. Klachten die daarbij komen kijken zijn vermoeidheid, gespannenheid, hartkloppingen, duizeligheid, concentratieproblemen, spierpijn, slaapproblemen, stemmingsklachten en prikkelbaarheid. Het kan vaak jaren duren voordat iemand met GAS hulp zoekt. Vaak grijpt men direct naar medicatie, terwijl psychologische behandeling een zeer positieve, blijvende invloed kan hebben.

Behandeling voor een gegeneraliseerde angststoornis

De angsten blijven door de manier van denken bestaan. Deze manier is het overschatten van gevaar, het onderschatten van de eigen mogelijkheden en een constant piekeren. Tijdens de therapie leer je oude gewoontes te doorbreken en anders met je angsten om te gaan. Deze therapievorm heet cognitieve therapie. Daarnaast gebruiken wij ook oplossingsgerichte therapie. Dat houdt in dat we je eigen krachten, ideeën en oplossingen gaan aanwenden in het herstelproces.

Onze locaties en psychologen

Wil je snel geholpen worden? Bel 0850645864 om een intake in te plannen.
Selecteer een locatie waar je geholpen wil worden.

Neem contact met ons op


Wil je snel geholpen worden? Vul het formulier in of bel ons op 0850645864  om een intake in te plannen. Psycholoog Nederland biedt ook veilige & persoonlijke zorg op afstand. 

"*" geeft vereiste velden aan

Toegestane bestandstypen: doc, docx, pdf, Max. bestandsgrootte: 64 MB.
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.