Sociale Angststoornis

Iedereen is weleens verlegen in gezelschap van andere mensen, daar is niets vreemds aan. Sommige mensen zijn echter méér dan alleen verlegen. Zij voelen zich angstig voor een sociale situatie, terwijl deze in werkelijkheid helemaal niet zo bedreigend is. Ze zijn bijvoorbeeld doodsbang om een telefoontje te plegen. Wanneer de angst voor sociale situaties zo groot is dat het dagelijks leven daardoor belemmerd wordt, is er sprake van een sociale angststoornis.

Wat is een sociale angststoornis?

Mensen met een sociale angststoornis (ook wel sociale fobie genoemd) ervaren angst in verschillende sociale situaties in het dagelijks leven. Voorbeelden daarvan zijn: een praatje maken, spreken in het openbaar, telefoneren, eten of drinken in gezelschap, een vergadering bijwonen of naar een feestje gaan. Ze ervaren de angst om door anderen bekeken te worden, in het openbaar af te gaan of ze zijn bang dat anderen zien dat ze blozen of zweten.

Een sociale angststoornis kenmerkt zich door de angst om bekritiseerd, negatief beoordeeld of vernederd te worden door anderen. Gedachten die bij deze angst een rol kunnen spelen, zijn: “ik ben niets waard”, “iedereen vindt mij lelijk”, “ze zullen mij uitlachen” of “iedereen kijkt naar mij”. Sociale angst kan leiden tot verschillende lichamelijke sensaties zoals: blozen, trillen, zweten, misselijkheid of hartkloppingen.

De gevreesde situaties worden meestal zoveel mogelijk vermeden of ze worden met veel angst doorstaan. Het komt regelmatig voor dat mensen met een sociale fobie weinig sociale contacten hebben of moeite hebben met het vinden van een partner. Ook komt het relatief vaak voor dat het leidt tot problemen met het afronden van een opleiding of tot problemen op werk. 

Samengevat zijn dit de belangrijkste kenmerken van sociale angst:

  • onderschatten van de eigen kwaliteiten;
  • overschatten van de kwaliteiten van de ander;
  • overschatten van de mate waarin jouw angst zichtbaar is voor anderen;
  • te veel de aandacht op jezelf richten (verhoogd zelfbewustzijn);
  • je met moeite kunnen richten op informatie van buitenaf.

Behandeling van een sociale angststoornis

De meest effectieve behandeling voor een sociale angststoornis is cognitieve gedragstherapie (CGT) en de behandeling bestaat uit drie componenten: taakconcentratietraining, je gedachten leren bijstellen en exposure in vivo

Taakconcentratietraining

Door het verhoogde bewustzijn is iemand die sociaal angstig is eigenlijk te veel bezig met informatie die uit zichzelf voortkomt. Dit kunnen angstige verwachtingen zijn (“iedereen gaat mij uitlachen”), lichamelijke sensaties (bijvoorbeeld blozen, zweten of trillen) en het ‘denken voor een ander’ (“ze vinden me vast niet goed genoeg als ze me zien zweten tijdens deze presentatie”). Je kan leren om dit verhoogde zelfbewustzijn te verminderen en je aandacht meer te leren richten op de ander of op de taak waar je mee bezig bent. Hierdoor ben je minder bewust van interne angstige signalen en kan de angst afnemen. Dit bewust leren verplaatsen van de aandacht wordt ’taakconcentratietraining’ genoemd.

Cognitieve therapie

Bij dit deel van de behandeling ligt de nadruk op het leren herkennen van automatische negatieve gedachten die jouw sociale angst aanjagen en in stand houden. Samen met jouw psycholoog ga je deze gedachten kritisch bekijken, uitdagen en bijstellen naar meer reële en helpende gedachten.

Exposure in vivo

Als je een sociale angststoornis hebt dan is de kans groot dat je situaties uit de weggaat waarin je met andere mensen te maken krijgt. Dit wordt ook wel vermijding genoemd. Stel je bent uitgenodigd voor een verjaardag, maar je durft niet te gaan omdat je bang bent geen aansluiting te vinden en voor schut te zullen staan. Wanneer je ervoor kiest om niet naar de verjaardag te gaan (vermijding), dan heeft dat op de korte termijn een positief effect op je angst. Deze neemt namelijk af doordat je de angstige situatie niet hoeft te ondergaan.

Op de lange termijn heeft vermijding echter negatieve effecten. Vaak wegblijven van bijvoorbeeld feestjes en verjaardagen kan leiden tot isolatie en gevoelens van eenzaamheid. Ook ontneem je jezelf de mogelijkheid om te ervaren dat je wél de aansluiting zou hebben gevonden. Hierdoor blijft de negatieve overtuiging dat je er niet bijhoort in stand en zal het een volgende keer net zo eng zijn om te gaan (of zelfs nog enger). 

Dit onderdeel van de behandeling richt zich daarom op blootstelling (exposure) aan situaties die je angstig maken. Samen met jouw psycholoog ga je stapsgewijs de vermijding doorbreken. Op deze manier kan je gaan ervaren of jouw angstige verwachtingen uitkomen. Aangezien dit soort angsten veelal irreëel zijn, zal je merken dat waar je zo bang voor bent meestal niet gebeurt, waardoor de angst kan gaan afnemen.

Onze locaties en psychologen

Wil je snel geholpen worden? Bel 0850645864 om een intake in te plannen.
Selecteer een locatie waar je geholpen wil worden.

Neem contact met ons op


Wil je snel geholpen worden? Vul het formulier in of bel ons op 0850645864  om een intake in te plannen. Psycholoog Nederland biedt ook veilige & persoonlijke zorg op afstand. 

"*" geeft vereiste velden aan

Toegestane bestandstypen: doc, docx, pdf, Max. bestandsgrootte: 64 MB.
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.