Sociale Angststoornis

Iedereen is wel eens verlegen in gezelschap van andere mensen, daar is niets vreemds aan. Sommige mensen zijn echter méér dan alleen verlegen. Zij voelen zich angstig voor een sociale situatie, terwijl deze in werkelijkheid helemaal niet zo bedreigend is. Ze zijn bijvoorbeeld doodsbang om een telefoontje te plegen. Wanneer de angst voor sociale situaties zo groot is dat het dagelijks leven daardoor belemmerd wordt, is er sprake van een sociale angststoornis, oftewel sociale fobie.

Wat is sociale angststoornis?

Mensen met een sociale fobie ervaren angst in verschillende sociale situaties in het dagelijks leven. Voorbeelden daarvan zijn een praatje maken, spreken in het openbaar, telefoneren, eten of drinken in gezelschap, een vergadering bijwonen of naar een feestje gaan. Ze ervaren de angst om door anderen bekeken te worden of in het openbaar af te gaan, of ze zijn bang dat anderen zien dat ze blozen of zweten.

De reden waarom ze bang zijn voor sociale situaties is omdat ze bang zijn dat ze gekritiseerd, negatief beoordeeld of vernederd zullen worden door anderen. Sensaties die daar bij komen kijken zijn blozen, trillen, zweten, misselijkheid en hartkloppingen. Er zijn veel gedachtes die bij de angst een rol spelen, zoals: “ik ben niets waard”, “iedereen vindt mij lelijk”, “ze zullen me uitlachen” en “iedereen kijkt naar mij”.

De gevreesde situaties worden zoveel mogelijk vermeden, of doorstaan met veel angst. Mensen met een sociale fobie hebben vaak weinig sociale contacten en hebben moeite met het vinden van een partner. Relatief vaak maken ze hun opleiding niet af en lopen ook op het werk tegen hun problemen aan.

Behandeling van een sociale angststoornis

De meest effectieve behandeling voor sociale angst is cognitieve gedragstherapie. Een groot gedeelte van de assertiviteitstraining wordt dan individueel aangeboden. Daarnaast gebruiken wij oplossingsgerichte therapie. Dat houdt in dat we uw eigen krachten, ideeën en oplossingen gaan aanwenden in het herstelproces.

Onze locaties en psychologen

Wil je snel geholpen worden? Bel 0850645864 om een intake in te plannen.
Selecteer een locatie waar je geholpen wil worden.

Neem contact met ons op


Wil je snel geholpen worden? Vul het formulier in of bel ons op 0850645864  om een intake in te plannen. Psycholoog Nederland biedt ook veilige & persoonlijke zorg op afstand. 

"*" geeft vereiste velden aan

Toegestane bestandstypen: doc, docx, pdf, Max. bestandsgrootte: 64 MB.
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.