Specifieke fobie

Sommige mensen kunnen een angst ervaren voor een specifiek object of een specifieke situatie zonder dat er sprake is van een reëel gevaar. Wanneer de angst dermate ernstig is dat het je belemmert in je dagelijks leven, spreken we van een specifieke fobie.


of bel 085-0645864 om een intake in te plannen.

Wat is een specifieke fobie?

Angst is een van onze basisemoties en een belangrijke raadgever waar het aankomt op gevaar. Angst helpt ons om bedreigende situaties te herkennen en heeft een beschermende functie. Het kan echter zo zijn dat jouw interne ‘alarmsysteem’ te gevoelig staat afgesteld en de angstgevoelens te groot worden.

Bij een specifieke fobie heb je een intense en irrationele angst voor een specifiek object of een specifieke situatie waar feitelijk geen of weinig dreiging van uitgaat. Hoewel mensen met een specifieke fobie kunnen bedenken dat deze angsten onredelijk zijn, roept vaak alleen al de gedachte aan wat zij zo vrezen heftige angstklachten op. Om deze reden zijn mensen geneigd om het onderwerp van hun fobieën uit de weg te gaan, wat ook wel vermijding wordt genoemd, wat de fobie instandhoudt.

Anders dan bijvoorbeeld de kortdurende angst die men kan voelen bij het doen van een examen of het geven van een presentatie, zijn specifieke fobieën hardnekkig en verdwijnen over het algemeen niet zonder behandeling. Een specifieke fobie is een veel voorkomende angststoornis en komt vaker voor onder vrouwen dan mannen. Niet iedere fobie hoeft behandeld te worden; dit hangt af van de mate waarin je er last van hebt en het jou en jouw functioneren belemmert. Maar als deze angsten jouw dagelijks leven op een negatieve manier beïnvloeden, kan je mogelijk baat hebben bij therapie.

Er worden verschillende typen fobieën onderscheiden:

  • Dieren: angst voor bepaalde dieren. Veel voorkomende fobieën zijn een fobie voor spinnen, slangen en honden.
  • Natuur: angst voor natuurlijke verschijnselen, zoals angst voor storm of bliksem, maar je kan bijvoorbeeld ook watervrees hebben.
  • Bloed, injecties en verwondingen: angst voor bepaalde medische ingrepen. Veel voorkomende fobieën zijn een bloedfobie, tandartsfobie en een fobie voor naalden.
  • Situaties: angst voor specifieke situaties. Voorbeelden hiervan zijn hoogtevrees, vliegangst, angst voor kleine ruimtes (claustrofobie) en angst om auto te rijden.
  • Overige: angst voor bijvoorbeeld harde geluiden, stikken, overgeven (emetofobie) en clowns.
Behandeling voor een specifieke fobie

De meest effectieve behandeling voor fobieën is cognitieve gedragstherapie (CGT) waarbij exposure een belangrijk onderdeel is. Bij exposure word je stapje voor stapje blootgesteld aan het gevreesde object of de gevreesde situatie. Als gevolg van jouw fobie ben je waarschijnlijk dat wat je vreest gaan vermijden. Op de korte termijn lijkt dit effectief, want de angst wordt daarmee verminderd of weggenomen. Op de lange termijn wordt de fobie hier echter mee in stand gehouden, want door de vermijding kan je niet ervaren dat jouw gevreesde ramp niet uitkomt. Samen met jouw psycholoog stel je een lijst op van situaties die je vreest en hier word je stapsgewijs aan blootgesteld. Op deze manier leer je door ervaring dat wat je vreest niet uitkomt waardoor de angst kan afnemen.

“Ik ben jaren doodsbang geweest om auto te rijden. Ik heb een rijbewijs, maar na een auto-ongeluk durfde ik niet meer achter het stuur te stappen. Dit heeft mijn leven jarenlang negatief beïnvloedt en ik heb zelfs mijn baan moeten opzeggen. Mijn omgeving begreep het niet goed, maar mijn psycholoog had veel begrip voor mijn situatie en ik voelde me serieus genomen. Ik sta op het punt mijn behandeling af te ronden en rijd weer auto!” –  Bram

Daarnaast ga je samen met jouw psycholoog op zoek naar eventuele irrationele overtuigingen. Het kan zijn dat je ideeën of overtuigingen over het object of de situatie hebt die eigenlijk niet blijken te kloppen en deze manier van denken ga je proberen te veranderen. Bij cognitieve gedragstherapie ga je dus zowel aan de slag met jouw gedachten als met jouw gedrag. Hiermee kan je de vicieuze cirkel van gedachten, gevoelens en gedrag leren doorbreken.

Naast exposure en CGT maken we ook gebruik van oplossingsgerichte therapie. Dat houdt in dat we jouw eigen krachten, ideeën en oplossingen zullen aanwenden in het herstelproces.

Onze locaties en psychologen

Wil je snel geholpen worden? Bel 0850645864 om een intake in te plannen.
Selecteer een locatie waar je geholpen wil worden.

Neem contact met ons op


Wil je snel geholpen worden? Vul het formulier in of bel ons op 0850645864  om een intake in te plannen. Psycholoog Nederland biedt ook veilige & persoonlijke zorg op afstand. 

"*" geeft vereiste velden aan

Toegestane bestandstypen: doc, docx, pdf, Max. bestandsgrootte: 64 MB.
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.