Specifieke fobie

Sommige mensen kunnen een angst ervaren voor een specifiek object of situatie, zonder dat er sprake is van een reëel gevaar. Wanneer de angst dermate ernstig is dat het je belemmert in je dagelijks leven, is er sprake van een specifieke fobie.


of bel 085 0645864 om een intake in te plannen.

Wat is een fobie?

Er worden vier verschillende typen fobieën onderscheiden:

  • Diertype: angst voor bepaalde dieren. Veel voorkomende fobieën hierbij zijn de spinnenfobie en hondenfobie.
  • Natuurtype: angst voor natuurlijke verschijnselen, zoals angst voor storm of bliksem. Watervrees is hier een voorbeeld van
  • Bloed- injectie- en verwondingtype: de angst voor bepaalde medische ingrepen. Veel voorkomende fobieën zijn bloedfobie en tandartsfobie.
  • Situationeel type: angst voor specifieke situaties. Voorbeelden hiervan zijn hoogtevrees, vliegangst, claustrofobie, angst om auto te rijden en emetofobie (angst om over te geven).
Behandeling voor een fobie

De meest effectieve behandeling voor fobieen is exposure in vivo gecombineerd met cognitieve gedragstherapie. Stapje voor stapje word je dan blootgesteld aan het gevreesde object. Je gevoel moet “leren door ervaring” dat het lang niet zo eng is als het lijkt. Ook wordt er op zoek gegaan naar irrationele overtuigingen. Het kan zijn dat je ideen/overtuigingen over het object of de situatie hebt, die eigenlijk niet blijken te kloppen.Daarnaast gebruiken wij oplossingsgerichte therapie. Dat houdt in dat we uw eigen krachten, ideeën en oplossingen gaan aanwenden in het herstelproces.

Onze locaties en psychologen

Wil je snel geholpen worden? Bel 0850645864 om een intake in te plannen.
Selecteer een locatie waar je geholpen wil worden.

Neem contact met ons op


Wil je snel geholpen worden? Vul het formulier in of bel ons op 0850645864  om een intake in te plannen. Psycholoog Nederland biedt ook veilige & persoonlijke zorg op afstand. 

"*" geeft vereiste velden aan

Toegestane bestandstypen: doc, docx, pdf, Max. bestandsgrootte: 64 MB.
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.