Groepsbehandeling Positief Zelfbeeld en Assertiviteit

Mensen die een negatief zelfbeeld hebben, worden hier vaak op meerdere gebieden in hun leven door belemmerd. Misschien vind je jezelf saai, onaantrekkelijk of vind je dat je niet goed genoeg bent. Deze training is voor mensen met een negatief zelfbeeld, maar die ergens ook al weten dat dit beeld wat zij van zichzelf hebben niet helemaal klopt (maar dit niet zo voelen). Door stapje voor stapje een nieuw positief zelfbeeld op te bouwen, krijgt het oude negatieve zelfbeeld minder aandacht en komt het uiteindelijk meer op de achtergrond te staan. Ook besteden we aandacht aan het aanleren van assertief gedrag, zoals kritiek ontvangen en uiten en het aangeven van grenzen.

Wil jij je aansluiten bij een groepstraining Positief zelfbeeld en assertiviteit? Dit kan via je behandelaar.

Wat is de groepsbehandeling Positief Zelfbeeld en Assertiviteit?

Bij deze groepstraining Positief Zelfbeeld en Assertiviteit maken we gebruik van het bewezen protocol en werkboek Negatief zelfbeeld van Manja de Neef. Hierbij leer je jouw selectieve aandacht te doorbreken en opmerken wat wel goed gaat in plaats van wat niet goed gaat, leer je gevoelens van tevredenheid en trots te signaleren en je positieve eigenschappen te benoemen. Deze behandeling richt zich tevens op nieuw gedrag aanleren dat hoort bij een positiever zelfbeeld. Hieronder vallen assertieve vaardigheden zoals je gevoel en mening uiten, waardering en kritiek geven én ontvangen en grenzen aangeven.

Voor wie is de groepsbehandeling bedoeld?

Het zelfbeeld gaat dieper dan wat je ziet als je in de spiegel kijkt. Met het zelfbeeld wordt het concept bedoeld dat jij van jezelf hebt. Het is het beeld dat je hebt over de persoon die je denkt te zijn en hoe je denkt dat anderen jou zien. Je zelfbeeld heeft tevens betrekking op hoe je jezelf evalueert op zaken als jouw lichamelijke voorkomen, intelligentie, sekse, vaardigheden en normen en waarden. Met een zelfbeeld word je niet geboren, maar dit bouw je op gedurende jouw leven en wordt onder andere beïnvloed door ervaringen, opvoeding en opmerkingen van anderen. 

Wanneer je een laag of negatief zelfbeeld hebt, dan vind je het moeilijk om jezelf op waarde te schatten en positieve eigenschappen van jezelf te zien. Je bent kritisch op jezelf, haalt jezelf naar beneden en hebt een algemeen negatief beeld van jezelf. Hieronder staan een aantal kenmerken van een negatief zelfbeeld:

  • Je vindt jezelf minder (goed) dan anderen.
  • Complimenten geloof je niet.
  • Je bent verlegen.
  • Je cijfert jezelf weg.
  • Je hebt geen vertrouwen in jezelf.
  • Je bent geneigd jezelf en jouw vaardigheden te onderschatten.
  • Je hebt veel kritiek op wie je bent en wat je doet.
  • Je bent nooit trots op jezelf, want de goede dingen die je doet, vind je vanzelfsprekend.

Hoe ziet de groepsbehandeling eruit?

De groep bestaat uit maximaal 10 deelnemers en wordt begeleid door twee therapeuten. Tijdens de bijeenkomsten wordt er een deel theorie behandeld en gaan we met elkaar oefeningen doen. Je oefent in de groep met mensen die ook moeite hebben met een negatief zelfbeeld en assertiviteit. Een belangrijk onderdeel van deze groepsbehandeling is ook het huiswerk dat na elke sessie wordt opgegeven. Nieuwe vaardigheden leren heeft nu eenmaal veel oefening nodig. Houd er dus rekening mee dat je ook buiten de sessies om zult moeten oefenen.


Praktische informatie

De groepsbehandeling Zelfbeeld beslaat 12 bijeenkomsten van 2 uur. Voor meer informatie over de locatie, het aantal bijeenkomsten en tijden verwijzen we je graag naar je behandelaar. Hij of zij kan je aanmelden en je ontvangt vervolgens alle benodigde informatie.

Neem contact met ons op


Wil je snel geholpen worden? Vul het formulier in of bel ons op 0850645864  om een intake in te plannen. Psycholoog Nederland biedt ook veilige & persoonlijke zorg op afstand. 

"*" geeft vereiste velden aan

Toegestane bestandstypen: doc, docx, pdf, Max. bestandsgrootte: 64 MB.
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.