Ziekteangststoornis (hypochondrie)

Mensen met een ziekteangststoornis (voorheen hypochondrie) ervaren constant de angst dat ze een ernstige ziekte hebben, ondanks dat dit door medisch onderzoek wordt uitgesloten. Ze houden zich overmatig bezig met denken en vrezen dat ze een (ernstige) ziekte krijgen of hebben en baseren dit veelal op een onjuiste interpretatie van lichamelijke sensaties en/of lichamelijke klachten. Ook kan een daadwerkelijke diagnose van een (lichte) ziekte als ernstiger worden geïnterpreteerd dan het in werkelijkheid is.


Herken jij jezelf in bovenstaande? Dan helpen we je bij Psycholoog Nederland graag om beter met je hypochondrie te leren omgaan. 

of bel 085-0645864 om een intake in te plannen.

Symptomen van een ziekteangststoornis

Een ziekteangststoornis wordt ook wel ziektevrees genoemd. Wanneer je ziektevrees hebt, staat de angst om een ernstige ziekte te krijgen of hebben op de voorgrond. Als gevolg van deze angst raak je overmatig betrokken bij het lichaamsdeel waarvan je denkt daar een ernstige ziekte te hebben. Normale lichamelijke sensaties of klachten, zoals steken of buikpijn, worden gezien als bewijs dat er iets mis is.

Ook kunnen er onbedoeld onregelmatigheden in het lichaam worden uitgelokt. Wanneer je bijvoorbeeld constant op je hoofd voelt of daar een rare bobbel zit, zal deze mogelijk vanzelf ontstaan door het vele aanraken. Hierdoor zal de angst verder toenemen en kan je gevangen raken in een vicieuze cirkel van hypochondrie.

Hieronder worden een aantal veelvoorkomende ziektes genoemd waarvan mensen met hypochondrie bang zijn eraan te lijden (let wel, dit overzicht is niet uitsluitend en een ziekteangststoornis kan zich op andere ziektes en lichamelijke klachten richten dan hier beschreven):

  • Hartklachten – wanneer hartkloppingen en/of een drukkend gevoel op de borst worden gevoeld.
  • Hersenbloeding of kanker – wanneer duizeligheid en/of vreemde ijle gevoelens in het hoofd worden gevoeld.
  • Buik- of maagziekte of kanker – wanneer misselijkheid wordt ervaren of iemand soms moet overgeven.
  • Verlamming of zenuwziekte – wanneer vreemde tintelingen of verdovende gevoelens in de benen of elders in het lijf worden gevoeld.

Een kenmerk van hypochondrie is dat je angstig blijft, ook nadat je vele malen bent gerustgesteld door een arts. Het is ook mogelijk dat je helemaal niet naar een arts durft, uit angst dat jouw vermoeden waarheid blijkt. Of misschien breng je wekelijks een bezoek aan de huisarts, maar merk je dat je daarna maar beperkt gerustgesteld bent. Vaak wordt er veelvuldig om onderzoek gevraagd in een poging bewijs te krijgen voor de ernstige ziekte. Bij ziektevrees leeft de overtuiging dat je daadwerkelijk een ernstige ziekte hebt, maar dat de arts hier simpelweg nog niet genoeg onderzoek naar heeft gedaan. Dit is een typisch symptoom van hypochondrie.

Behandeling voor een ziekteangststoornis

Net zoals voor veel andere angststoornissen is cognitieve gedragstherapie (CGT) ook bij een ziekteangststoornis de meest gebruikte behandelmethode en wetenschappelijk effectief bewezen. Soms wordt dit gecombineerd met medicatie. Ook mindfulness kan een waardevolle toevoeging zijn om te leren (anders) om te gaan met deze klachten.

De CGT richt zich onder andere op het anders leren omgaan met de angst en lichamelijke sensaties die je ervaart, waaronder leren stoppen met controleren en geruststelling zoeken. Ook zal je veel informatie en uitleg krijgen en leer je jouw zorgelijke gedachten relativeren.

Daarnaast gebruikt Psycholoog Nederland oplossingsgerichte therapie. Dat houdt in dat we jouw eigen krachten, ideeën en oplossingen gaan aanwenden in het herstelproces.

Wil je je hypochondrie overwinnen? Wij helpen graag

Als hypochonder kun je veel last hebben van stress en onrustige gevoelens, waardoor je niet lekker in je vel komt te zitten. Wil je leren hoe je van je hypochondrie afkomt en hoe je beter met die ziektevrees om kunt gaan? Dan helpen onze psychologen je graag. We streven ernaar om geen wachtlijsten te hebben, zodat we je snel kunnen helpen. Daarnaast worden onze behandelingen in de meeste gevallen vergoed door de verzekering. Neem contact met ons op en we gaan snel met je in gesprek! 

Onze locaties en psychologen

Wil je snel geholpen worden? Bel 0850645864 om een intake in te plannen.
Selecteer een locatie waar je geholpen wil worden.

Neem contact met ons op


Wil je snel geholpen worden? Vul het formulier in of bel ons op 0850645864  om een intake in te plannen. Psycholoog Nederland biedt ook veilige & persoonlijke zorg op afstand. 

"*" geeft vereiste velden aan

Toegestane bestandstypen: doc, docx, pdf, Max. bestandsgrootte: 64 MB.
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.